Politika

MARKOVIĆ: Referendum o NATO-u nije racionalan

2802markovic
M
inistar pravde i potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je danas da donošenje odluke za članstvo u NATO-u putem referenduma „nije racionalno“ iz više razloga i da u Skupštini već sada postoji dvotrećinska većina koja podržava pristup Alijansi.

MARKOVIĆ: Referendum o NATO-u nije racionalan
Portal AnalitikaIzvor

Marković je danas na Fakultetu za državne i evropske studije u okviru dijaloga na temu „Snagom činjenica i argumenata do stava o članstvu u NATO“, istakao da zakonom nije propisano da se putem referenduma sprovede odluka o članstvu i da je to proces koji nije prihvatljiv sa dva aspekta.
- Kao prvo, naše opredjeljenje za članstvo u NATO-u  je izglasano u Skupštini 2006. godine od strane predstavnika naroda. Drugo, referendum je komplikovan i skup proces. Zašto da trošimo novac, kada odluku možemo donijeti u Skupštini, gdje već sada imamo dvije trećine poslanika koji podržavaju NATO.- naglašava Marković.

On se posebno osvrnuo na dijalog koji se vodi po pitanju članstva ili neutralnosti i kazao da mnogi analitičari na osnovu političkih stavova kažu da je članstvo u Alijansi skuplje.
- Sasvim je jasna računica da ako budete neutralni morate imati veću vojsku, a to košta. Sadašnji nivo naše vojske zadovoljava standarde NATO-a. Ako budemo neutralni morali bi preći na sistem služenja vojnog roka-ističe Marković.
Na pitanje pisutnih da li će Crna Gora snositi posljedice ukoliko odbije da pristupi nekoj NATO misiji, potpredsjednik Vlade kaže: „Već učestvujemo u ISAC misiji NATO-a i to dobrovoljno. Skupština donosi odluku za učešće u misijama. Ako ne želimo da učestvujemo u misijama nećemo snositi posljedice i neće biti nikakvih sankcija. Odluka o učešću pripada samo nama.“ On je takođe dodao, da se nada da neće biti potrebe za dobijanjem zahtjeva za izgradnju NATO baza na teritoriji naše zemlje, ali i ponovio da kao i u slučaju misija dobrovoljno odlučujemo o tom pitanju.
Marković se na današnjoj konferenciji vratio i na pitanje žrtvi NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine i kazao da se za bombardovanje ne može naći opravdanje i da je za svaku osudu. – Bombardovanje treba analizirati iz perspektive okolnosti u kojima se to dogodilo. Neko je morao da prekine taj sukob. Nakon intervencije NATO-a 1999. Balkan je prostor koji ima perspektivu. Treba da gledamo budućnost, ali i da se sjećamo prošlosti.-zaključio je Marković.

Portal Analitika