Politika

KNEŽEVIĆ: I Zeta će biti opština, sa volom ili bez njega

2802knezevicok
I
zmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim je područje Gusinja po hitnom postupku dobilo status samostalne opštine, predstavljaju još jedan u nizu političkih eksperimenata i angažmana od kojih Gusinjani neće imati nikavu korist, saopštio je poslanik DF-a Milan Knežević, piše Dan.

KNEŽEVIĆ: I Zeta će biti opština, sa volom ili bez njega
Portal AnalitikaIzvor

On je naglasio da u potunosti podržava formiranje novih opština u Crnoj Gori i da čestita građanima Gusinja na ostvarenju njihovih želja.

- Javna je tajna da je u slučaju Gusinja više riječ o političkom nadgornjavanju visokih funkcionera SDP-a i DPS-a, nego što je riječ o suštinskim interesima građana i razvoju ovog područja. Sličan primjer smo imali i u slučaju Petnjice, koja je ekspresno postala opština kako bi se udovoljilo apetitima visokih partijskih funkcionera iz koalicije koji su zaprijetili pobunom ukoliko im se ne izađe u susret - kazao je Knežević.

On je dodao da od svih silnih elaborata i obećanja o procvatu Petnjice ostao je samo zaključak, da kad su već Petnjičani dobili status samostalne opštine, dobiju i zgradu u kojoj će biti smještena administracija.

- Plašim se da će isti slučaj biti i sa Gusinjem, i da će se ubrzo usvajati novi zaključci o hitnoj finansijskoj pomoći, kako i ovo područje ne bi zadesio kolaps, ako već nije. Ipak, smatram da je skupštinsku raspravu obilježila najava o volu na ražnju kojim se proslavlja samostalna opština, i da je većina poslanika jedva čekala da se završi glasanje, kako bi vođeni mirisom krenuli kroz kanjon i okusili pečenje. Naravno, niko od tamo prisutnih nema odgovor, što će biti nakon pečenja - ističe Knežević, piše Dan.

On je dodao da niko od prisutnih nije potencirao niti makar postavio retoričko pitanje što bi sa Zetom? To pitanje je, smatra Knežević razumljivo iz više razloga.

- Mi u Zeti imamo zgradu u kojoj je bila administracija, imamo aerodrom, KAP, Plantaže, tako da niko ne bi morao zbog nas da usvaja bilo kakve zaključke. Možda nekome smeta što su Zećani imali državu i opštinu kad mnoga od ovih područja nijesu bila u sastavu, ni nekadašnje srednjevjekovne države, kao što nekom smeta da su upravo Zećani spasili crnogorsku državnost i duhovnost, spašavajući život vladici Danilu u selu Srpska. Stvarno nijesam siguran da u ovom trenutku, zbog uništene poljoprivrede i stočarstva imamo volova u Zeti, ali ako je to preduslov da dobijemo samostalnu opštinu, lično sam spreman da ga kupim i organizujem njegovo okretanje na ražnju, po cijenu da i Mugoši pošaljemo oval pečenja i salate u kabinet - podvukao je Knežević.

On naglašava da “ipak misli da problem nije u volu, nego u činjenici što u vladajućoj koaliciji misle da su Zećani društveno i politički zakržljali, i da im je dovoljno što rade semafori u centru Golubovaca i što pojedini ministri dođu na ručak sa svojim gostima".

- Zbog toga im javno poručujem, sa volom na ražnju, ili bez njega, Zeta će postati opština, ne zato što to želi DF, već zato što to želi većina građana Zete, čije mišljenje za nas predstavlja obavezu da istrajemo u ovoj borbi - zaključio je Knežević.

Portal Analitika