Svijet

Arheolozi oživjeli pravu rimsku školu gladijatora

2702gladijatori
T
im arheologa objavio je danas da je pomoću najmodernije tehnologije rekonstruisao školu gladijatora čiji su ostaci pronađeni 2011. na obali Dunava, u Austriji. Drevni ludus može se mjeriti sa čuvenom gladijatorskom kasarnom Ludus Magnus, koja se nalazila u Rimu, u blizini Koloseuma, navodi se u saopštenju arheologa, prenosi AFP.

Arheolozi oživjeli pravu rimsku školu gladijatora
Portal AnalitikaIzvor


Tim istraživača, sastavljen od arheologa iz Austrije, Belgije i Njemačke, ističe da je "spektakularno" otkriće u Karnuntumu mapirano i virtuelno rekonstruisano uz pomoć neinvazivnih tehnika, poput snimaka iz vazduha, elektromagnetske indukcije i georadara.



"Dobijene arheološke mape i planovi građevina, ulica i rimske infrastrukture omogućili su dvodimenzionalnu i trodimenzijonalnu virtuelnu rekonstrukciju grada i drevne morfologije", navode arheolozi čija je studija objavljena u listu "Antiquity".



Na ovom nalazištu se iskopine sprovode od kraja XIX vijeka, ali je škola gladijatora otkrivena tek 2011.



"Iako je u Rimskom carstvu postojalo oko 100 škola gladijatora, gotovo su sve srušene ili su na njihovim temeljima podignute nove građevine", rekli su arheolozi.



Ostaci Karnutuma, nekadašnjeg središta rimske provincije Gornja Panonija, nalaze se 45 kilometara istočno od Beča. Naučnici smatraju da su stari 1700 godina.

tekst i foto: b92

Portal Analitika