Svijet

U EU ima 4 miliona beskućnika i 11 miliona praznih stanova

26kuca
Š
irom Evrope ima više od 11 miliona praznih stanova, što je sasvim dovoljno da se smjesti dvostruko više ljudi nego što ima beskućnika na našem kontinentu, proizilazi iz podataka do kojih je došao list “Gardijan”.

U EU ima 4 miliona beskućnika i 11 miliona praznih stanova
Portal AnalitikaIzvor

Samo u Španiji ima 3,4 miliona napuštenih stanova, po dva miliona u Francuskoj i Italiji, u Njemačkoj 1,8 miliona, a u Velikoj Britaniji više od 700.000. U Irskoj, Grčkoj, Portugalu i još nekoliko zemalja takođe ima mnogo praznih stanova.

Mnogi od njih se nalaze u velikim turističkim kompleksima podignutim u vrijeme građevinskog buma prije finansijske krize 2007-08. godine, pri čemu se niko u njih nikada nije uselio.

- To je nevjerovatno. To je ogroman broj. Taj broj će šokirati obične ljude. Stanovi se grade za ljude, ako u njima niko ne živi, onda nešto ozbiljno nije u redu sa stambenom politikom - izjavio je Dejvid Ajerland, generalni direktor dobrotvorne organizacije “Empty Homes”, koja se zalaže za to da se napušteni stanovi stave na raspolaganje onima koji nemaju gdje da žive.

Ajerland je istakao da odgovorni pod hitno treba da se uhvate u koštac sa problemom bogatih kupaca, kojima kuće služe kao “investicioni instrument”, a ne za stanovanje.

Frek Spinevejn, direktor FEANTSA, evropskog udruženja nacionalnih organizacija koje rade sa beskućnicima, smatra da bi najbolji način da se riješi njihov problem bila prodaja napuštenih stanova na tržištu.

Članovi Evropskog parlamenta prošlog mjeseca usvojili su rezoluciju u kojoj traže od Evropske komisije da bez odlaganja “razvije strategiju za rješavanja pitanja beskućnika”.

Sve veći problem predstavljaju investitori koji “kupuju i ostavljaju”, nadajući se da će ostvariti profit od skoka vrijednosti nekretnina. Najbolji stanovi u Londonu - po cijeni od preko 1.000 funti po kvadratnom metru - trenutno imaju 27 odsto veću vrijednost nego 2007. godine.

Prošlog mjeseca, istraživanje “Gardijana” pokazalo je da čak trećina vila u najskupljem dijelu londonske “Ulice milijardera” (Kensington Palace Gardens) prazna, pri čemu su neke od njih potpuno propale jer u njima niko nije stanovao četvrt vijeka.

Gardijan / Blic.rs

Portal Analitika