Svijet

Hag o sporazumu Karadžić-Holbruk

26ka
S
porazum Ričarda Holbruka i Radovana Karadžića biće uzet u obzir kao olakšavajuća okolnost ukoliko bivši predsjednik RS bude proglašen krivim u Hagu.

Hag o sporazumu Karadžić-Holbruk
Portal AnalitikaIzvor

Haški tribunal je djelimično prihvatio zahtjev Radovana Karadžića da, u slučaju da bude proglašen krivim, prilikom izricanja presude uzme u obzir kao olakšavajuću okolnost sporazum sa izaslanikom SAD Ričardom Holbrukom i dobro ponašanje optuženog u pritvoru.

Bivši predsjednik Republike Srpske je tokom pretpretresnog postupka pokušao da ospori jurisdikciju Tribunala da mu sudi, pozivajući se na sporazum koji je navodno bio sklopio s Holbrukom, ali sud je taj zahtjev odbacio uz obrazloženje da takav sporazum, čak i da je zaista sklopljen, nije obavezujući za Tribunal. 

Karadžić je potom prošle godine zatražio da, u slučaju da bude proglašen krivim, prilikom izricanja presude sudsko vijeće uzme u obzir kao olakšavajuću okolnost taj sporazum, kao i dobro ponašanje optuženog tokom boravka u pritvoru. 

Karadžić je pred Tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini. 

Uhapšen je 21. jula 2008. godine, a prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. 

Suđenje mu je počelo 26. oktobra 2009. godine.

IZVOR: TANJUG, B92

 

 

Portal Analitika