Svijet

(VIDEO) U dvorištu našli zakopano blago

26bl
Š
etnja psa po dvorištu za jedan kalifornijski par pretvorila u otkriće koje će život da im promijeni. Ispod drveta u dvorištu našli su 1.427 zlatnih kovanica zakopanih pod zemljom, u osam cilindara u raspadajućem stanju. Procjenjuje se da su kovanice vrijedne oko 10 miliona dolara.

(VIDEO) U dvorištu našli zakopano blago
Portal AnalitikaIzvor

Pronađeni zlatnici datiraju iz 19. vijeka, tačnije od 1847. do 1894, i u gotovo savršeno očuvanom stanju su, rekao je za Rojters Don Kejdžin, numizmatičar i vlasnik firme "Kagin's Inc.", čija porodica je u ovom poslu već 81 godinu.

"To je prvi put da je otkriveno nešto ovako veliko u mojoj 46-godišnjoj karijeri, u mom životu i da ja znam za to... Ljudi su nam donosili zlatnike, rijetke novčiće koji su vredjeli na desetine hiljada dolara, ali ništa, ništa ovako veliko“, istakao je Kejdžin.

Par koji je pronašao blago želi da ostane anoniman, kako se njihovo imanje ne bi pretvorilo u poprište nove Zlatne groznice. Samo je saopšteno da su u srednjim godinama i da na tom imanju žive nekoliko godina.

Kejdžin će većinu tih kovanica prodati za anonimni par putem Amazona, a nekoliko primjeraka biće izloženo i na predstojećoj izložbi Američkog numizmatičkog društva u Atlanti.

Rtcg.me

Portal Analitika