Svijet

Međunarodna potjernica za Janukovičem

26janukovicok
D
ržavni tužilac Oleg Mahnicki saopštio je danas da je za opozvanim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem raspisana međunarodna potjernica.

Međunarodna potjernica za Janukovičem
Portal AnalitikaIzvor

Prethodno je za Janukovičem izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za "masovno ubistvo", prenijele su agencije.

Još nije poznato gdje se nalazi Viktor Janukovič, ali se vjeruje da je još u Ukrajini. Mnogi vjeruju da se krije na istoku zemlje gdje je godinama bilo njegovo uporište. 

"Siguran sam da ga nikada nećemo naći. Toliko ljudi ga traži, ali ništa", rekao je jedan vatrogasac iz Donjetcka novinarima AFP-a. 

Donjeck, rodno mjesto Janukoviča, nalazi se u rudarskoj regiji Donbas i broji milion stanovnika. 

Većina njih vjeruje da je nekadašnji predsjednik još uvijek u blizini, dok drugi tvrde da je u Sevastopolju, luci na Krimskom poluotoku, a treći da je već napustio zemlj.

Parlament Ukrajine izglasao je juče većinom glasova da se Janukoviču sudi za "ozbiljne zločine" pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Usvojena rezolucija dovodi u vezu Janukoviča sa policijskom akcijom u kojoj je, kako se navodi, poginulo više od 100 građana Ukrajine i drugih zemalja.

U rezoluciji se navodi da bivšem ministru unutrašnjih poslova Vitaliju Zakarčenku i bivšem državnom tužiocu Viktoru Pšonki treba suditi pred sudom u Hagu.

Iz Haga su saopštili da nijesu dobili nikakav zahtjev ukrajinske vlade kojim se traži istraga događaja koji su doveli do opoziva predsjednika Janukoviča.

Portal Analitika