Politika

ŠTURANOVIĆ: NATO pomaže malim državama kao što je Crna Gora

stiuy2602
N
a osnovu plana kampanje Predsjedništva Demokratske partije socijalista za dalje afirmisanje NATO vrijednosti u našoj državi, potpredsjednik DPS-a Željko Šturanović je prisustvovao sastanku Opštinskog odbora DPS Bara u proširenom sastavu, na kojem je razgovarano o toj temi.

ŠTURANOVIĆ: NATO pomaže malim državama kao što je Crna Gora
Portal AnalitikaIzvor

Šturanović je podsjetio da su evropske i NATO integracije ključni spoljno politički prioriteti naše države i da tim procesima svi moramo odgovorno pristupiti i dati svoj doprinos.

- Pristupanjem u EU i NATO neće samo Vlada i Skupština postati dio tih međunarodnih organizacija, već cijelo društvo, zato je odgovornost na političkim elitama da bez predrasuda sa jedne i idealizovanja sa druge strane, građanima predstave prednosti evroatlantskih integracija. Demokratska partija socijalista, kao odgovorna partija je svakodnevno posvećena tom poslu. Određeni procenat podrške građana ne predstavlja formalni uslov za punopravno članstvo u NATO, ali je ipak naša partija dominantno posvećena tom zadatku, jer najveću odgovornost snosimo pred građanima Crne Gore i naša je obaveza da ih detaljno informišemo o svim važnim pitanjima koja se tiču njihove budućnosti – rekao je Šturanović.

Govoreći  o benefitima koje će Crna Gora dobiti kroz saradnju sa najrazvijenijim državama svijeta, Šturanović je naglasio da je NATO najbolji okvir za čuvanje državnog i teritorijalnog integriteta Crne Gore, da nam nudi dugoročnu političku stabilnost, koja je osnova ekonomskog napretka.

- Osnovna obaveza svake države je da sačuva svoje građane, teritoriju i ekonomska dobra. U današnjem svijetu nijedna država se ne može izboriti sa bezbjedonosnim izazovima, posebno države ograničenih kapaciteta i resursa, kao Crna Gora. Rizici po bezbjednost nijesu uvijek jasno vidljivi, ali objektivno postoje, a iskustva malih država nas uče da je kolektivna odbrana najbolji odgovor na brojne savremene bezbjedonosne prijetnje - zaključio je Šturanović.

Opštinski odbor DPS Bar će organizovati slične sastanke i u mjesnim odborima partije, kako bi dodatano upoznali sve građane, bez obzira na političku pripadnost, o prednostima koje evroatlantske integracije pružaju našem društvu. Okupljanje aktivista DPS-a u Baru bila je prilika da se izrazi zadovoljstvo činjenicom da procenat podrške NATO integracijama u Crnoj Gori značajno raste, na osnovu ankete Ipsos-a, kao i da je procentualno najveći broj glasača DPS-a podržava NATO integracije.

Portal Analitika