Zanimljivosti

Razvijen virus koji se širi bežičnim mrežama

2602wi-fi
I
straživači iz Liverpula napravili su kompjuterski virus koji se vrlo brzo širi bežičnom mrežom.

Razvijen virus koji se širi bežičnim mrežama
Portal AnalitikaIzvor

U gusto naseljenim oblastima punim bežičnih mreža, virus može da ide od mreže do mreže i otkriva slabosti. Po preuzimanju kontrole nad pristupnom tačkom u bežičnoj mreži, kompjuteri na mreži postaju ugroženi.

Vođa istraživačkog tima, profesor za komunikacione mreže na Univerzitetu u Liverpulu Alan Maršal rekao je BBC-ju da se sada radi na programu koji će spriječiti slične napade.

On nije želio da govori o detaljima metode napada ovim virusom, ali je naglasio da je dokaz koncepta napada razvijen na Univerzitetu.

Virus po imenu "Kameleon" traga za pristupnim tačkama bežične mreže (uređaj koji emituje signal), kojima nije promijenjena administratorska zaštitna šifra.

Ova šifra se razlikuje od one koja se koristi da bi se pristupilo samoj mreži i često ostaje nepromijenjena u početnim podešavanjima.

Kada haker preuzme kontrolu nad pristupnom tačkom, instalira se novi štetni program.

-Tada je mreža pod našom kontrolom, nakon čega se može svašta uraditi - uzeti šifre, krasti podaci, sve što se poželi, rekao je profesor Maršal.

Naredni korak je ono što ovaj virus čini neuobičajenim. Po instalaciji na pristupnoj tački virus može, bez kontrole čovjeka, da automatski traži druge pristupne tačke i da preuzima kontrolu nad njima.

Klix.ba

Portal Analitika