Svijet

Krim: Prva žrtva sukoba

krim
U
sukobu između pristalica i protivnika nove ukrajinske vlasti kod zgrade Vrhovnog sovjeta Krima u Simferopolju jedna osoba je poginula, javlja BBC.

Krim: Prva žrtva sukoba
Portal AnalitikaIzvor

RIA Novosti ranije je javila da u tuči ima nekoliko povrijeđenih sa okrvavljenim licima.

Na jednom mitingu učestvuju stanovnici Krima koji od utorka zahtijevaju od rukovodstva da ne priznaju novu državnu ukrajinsku vlast, a na drugom predstavnici krimskih Tatara, koji podržavaju smjenu vlasti u Ukrajini.

RIA Novosti navode da su pripadnici policije sa teškoćama kontrolisali situaciju kod zgrade parlamenta, gdje se okupilo približno nekoliko stotina protivnika nove vlasti kao i najmanje 2.000 krimskih Tatara, dok je Itar-Tas, u međuvremenu, javio da su se pripadnici milicije povukli od zgrade parlamenta.

Ruska državna agencija javila je da kod zgrade skupštine Autonomne Republike Krim u Simferopolju oštro sukobljavanje učesnika dva mitinga traje već nekoliko sati i da ih je u početku dijelio malobrojni kordon policije.

Protivnici vlasti u Kijevu čiji učesnici nose zastave Krima i Rusije uzvikuju "Odbranićemo Krim", "Rusija, Rusija", dok učesnici drugog mitinga - među kojima je mnogo pristalica "medžlisa" (nepriznatog parlamenta) krimskih Tatara, uzvikuju "Krim nije Rusija", "Ukrajina, Ukrajina" i "Alahu ekber".

Prema izjavi predstavnika organizacije "Rusko jedinstvo" Sergeja Aksjonova, "ljudi su se okupili da zaštite svoju istoriju, svoj jezik i svoju kulturu".

Za to vrijeme, u skupštini se rješava pitanje o održavanju sjednice krimskog parlamenta, kojoj se kategorički protivi lider mitinga krimskih Tatara Rifat Čubarov, navodi Itar-Tas. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika