Region

Novinarka “Dela” optužena za otkrivanje tajnih podataka

anuska
S
lovenačka novinarka Anuška Delić, koja je 2011. u vrijeme kampanje pred parlamentarne izbore pisala o vezama stranaka sa ekstremističkim grupama, optužena je za otkrivanje tajnih podataka državne obavještajne službe, što ona negira i tvrdi da je do podataka došla istraživanjem.

Novinarka “Dela” optužena za otkrivanje tajnih podataka
Portal AnalitikaIzvor

"Moje izvore ne namjeravam da otkrijem, a radi se o političkom procesu kojim žele da ograniče slobodu medija i rad novinara", rekla je Anuška Delić.

Novinarka ljubljanskog dnevnika tvrdi da se radi o osveti jer je, kaže, "otkrila tamnu stranu velike političke stranke i to u vrijeme pred izbore", precizirajući da se radi o Slovenačkoj demokratskoj stranci (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Zajedno s njom, za otkrivanje tajnih podataka obavještajne agencije SOVA je optužen i tadašnji direktor obavještajne agencije Sebastijan Selan, koga je Janšina vlada 2012. smijenila s dužnosti.

"Delo" navodi da su se konstatacije iz priloga njihove novinarke o vezama Janšine stranke i njenog podmlatka s nekim ekstremističkim grupama, među kojima i s "neonacističkom" grupom "Blood and Honour", u jednom dijelu poklapale, ali da je Delićeva do podataka došla vlastitim izvorima i da je izvještaj SOVA-e o političkom ekstremizmu bio dostupan širem krugu ljudi.

(blic.rs)

 

 

 

 

Portal Analitika