Ostalo

FBI istraživao prvu Alijevu titulu

AliListon
P
rva titula svjetskog šampiona Muhameda Alija i meč sa Sonijem Listonom bili su predmet istrage o namještanju Federalnog istražnog biroa Sjedinjenih Država (FBI).

FBI istraživao prvu Alijevu titulu
Portal AnalitikaIzvor

Liston, koji je bio veliki favorit za pobjedu, povukao se poslije sedme runde, a Ali, tada poznat pod imenom Kasijus Klej, postao je svjetski šampion u 22. godini.

50 godina kasnije pojavila se informacija da je FBA, koji je tada vodio Džon Edgar Huver, sumnjičio kockara iz Las Vegasa Aša Reznika da je namjestio meč koji je održan u Majamiju. Međutim, dokazi za to nikada nijesu nađeni.

Ali, olimpijski šampion i neporažen u 19 borbi prije susreta sa Listonom, skočio je na svoju stolicu i uzviknuo: “Ja sam kralj svijeta”, kada se njegov protivnik nije pojavio u ringu za osmu rundu.

To je bio Listonov tek drugi poraz u 37 mečeva, i ako je zbog povrede ramena morao da se povuče iz meča, odmah su se pojavile sumnje u ishod borbe.

Dokumenti FBI, do kojih je došao “Vašington tajms”, bili su povjerljivi u to vrijeme, tako da su išli direktno u ruke Edgara Huvera. U jednom od dokumenata, na kojem stoji datum 24. maj 1966, nalazi se intervju sa kockarom iz Hjustona Barnetom Magidsom, koji je vjerovao da će Liston pobijediti. Međutim, kada je razgovarao sa Resnikom na da borbe, on mu je rekao da se ne kladi na šampiona.

“Oko podneva na dan borbe, Magids je zvao Reznika. Tada mu je Reznik rekao da se ne kladi, već da samo odgleda meč i da će znati zašto, kao i da ne može više da kaže. Magids je odgledao meč i shvatio je da je Reznik znao da će Liston izgubiti. Kasnije, upućeni ljudi u Las Vegasu su rekli Magidsu da su Reznik i Liston zaradili preko milion dolara tako što su se kladili protiv Listona”, stoji u tom dokumentu.

Sumnje u ishod meča nikada nijesu dokazani, a kasnije je ta borba proglašena za četvrti najveći sportski događaj XX vijeka u izboru magazina “Sports Ilustrejted”.

Ali je slavio i u revanšu 1965. godine i potom je postao jedan od najboljih sportista u istoriji.

Liston, koji nikada više nije osvojio titulu svjetskog šampiona poslije poraza od Alija, preminuo je 1970. godine, dok su i Magids i Reznik umrli nešto kasnije. (B92)

Portal Analitika