Svijet

Krim zove Rusiju u pomoć

2602ukrajina
S
evastopolj -- Grupa stanovnika ukrajinskog poluostrva Krima, okupila se i danas, uzvikujući da su demonstranti u Kijevu "banditi koji pokušavaju da sastave novu vladu".

Krim zove Rusiju u pomoć
Portal AnalitikaIzvor

Oni su uzvikivali "Rusijo, spasi nas!", a ruske zastave okačene su na zgradi Vrhovnog suda.

Kako javlja “Russia Today” demonstranti su blokirali ulaz u zgradu parlamenta na Krimu. 
Agencija AP javila je da je ruski predsjednik Vladimir Putin sa svojim istaknutim bezbjednosnim zvaničnicima razgovarao o Ukrajini. Detalji razgovora, medjutim, nisu poznati. 

U medjuvremenu, kako je prenio RTS, vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov raspuštio je specijalnu jedinicu "Berkut". 

Ukrajinski glavni tužilac Oleg Mahnički je potvrdio da je raspisana potjernica za svrguntim predsejdnikom Viktorom Janukovičem, zbog optužbi za ubistva. 

Itar Tas javlja da su nove ukrajinske vlasti potvrdile da će održavati dobrosusjedske odnose sa Rusijom I da će sa Moskvom održati dijalog o formiranju nove ukrajinske vlade. 
Na ulicama Sevastopolja pojavila su se ruska oklopna vozila neposredno nakon što je v.d. predsjednika Ukrajine Aleksandar Turčinov sazvao vanredno zasjedanje Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog opasnosti od “separatizma u Sevastopolju”.


Na Trgu nezavisnosti u ukrajinskoj prestonici Kijevu danas će biti održana skupština demonstranata koji će predložiti sastav nove vlade, saopštila je pres služba udruženja "Majdan". 

Skup će biti održan u 19 časova po lokalnom vremenu, prenio je Itar-Tas. 

Nešto ranije, predsjednik ukrajinskog parlamenta Oleksander Turčinov, saopštio je da Vrhovna rada planira da proglasi koaliciju i formira novu vladu 27. februara.

Privremeni predsjednik Ukrajine Oleksander Turčinov preuzeo je danas dužnost načelnika oružanih snaga Ukrajine, navedeno je na veb sajtu predsjednika Ukrajine.


Dekret o preuzimanju funkcije šefa oružanih snaga objavljen je na veb sajtu predsjednika Ukrajine, prenio je Rojters. 

Turčinov je preuzeo dužnost na osnovu članova 106 i 112 ukrajinskog ustava, navedeno je u dekretu.

Prije šest dana opozvani predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič smijenio je načelnika generalštaba ukrajinske vojske general-potpukovnika Vladimira Zamanu i na njegovo mjesto imenovao admirala Jurija Iljina.

Izvor: b92.net

 

Portal Analitika