Svijet

Ukrajina: Raspuštene specijalne policijske snage poznate kao Berkut

2602berkut
S
pecijalne ukrajinske policijske snage za rasturanje demonstracija Berkut, posebno omražene tokom nedavnih protesta, raspuštene su, objavilo je danas ukrajinski prelazni ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svojoj Fejsbuk stranici. Snage Berkut više ne postoje, naveo je Avakov i dodao da je potpisao dekret za raspuštanje ovih specijalnih policijskih snaga.

 

Ukrajina: Raspuštene specijalne policijske snage poznate kao Berkut
Portal AnalitikaIzvor


Ove jedinice bile su udarna snaga protiv demonstranata u Ukrajini i postoje snimci na kojima se vidi da pucaju bojevim mecima na masu, navodi agencija Frans pres.



Njihove uniforme su lako prepoznatljive i razlikuju se od ostalih policijskih jedinica. Na ramenu imaju poseban znak bijelog orla (Berkut znači carski orao na ukrajinskom).



Najmanje 82 ljudi, od kojih desetak policajaca, poginuli su u sukobima između demonstranata i policije prošle nedjelje u Kijevu. To je dovelo do svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča poslije tromjesečnih protesta i imenovanja predsjednika parlamenta za vršioca dužnosti šefa države.



Nove ukrajinske vlasti treba ove nedjelje da imenuju novu prelaznu vladu, a već je počela kampanja za predsjedničke izbore zakazane za 25. maj.

 

foto: specijalac.net

Portal Analitika