Politika

Dostizanje NATO standarda interes svih građana

1802djukanovicok
P
redsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je večeras, na sastanku u proširenom sastavu, sa članovima Opštinskog odbora DPS Nikšić. "Evroatlantske integracije su državna politika Crne Gore, utemeljena i u Deklaraciji o nezavisnosti koju je 3. juna 2006. godine usvojila Skupština Crne Gore, i tom cilju smo bili posvećeni sve vrijeme", kazao je Đukanović.

Dostizanje NATO standarda interes svih građana
Portal AnalitikaIzvor

 

Đukanović je dodao da danas imamo veći procenat građana koji podržavaju učlanjenje Crne Gore u NATO od procenta onih koji se protive tom članstvu.

- Pokazali smo svih predhodnih godina i odgovoran odnos prema ispunjavanju standarda koje moramo zadovoljiti kako bismo dosegli punu integraciju u NATO i Evropsku uniju. Krajem prošle godine, naši akcioni planovi za pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja tretiraju oblast vladavine prava, ocijenjeni kao dobri i Evropska Unija je otvorila pregovore sa nama. To je istovremeno pokazatelj NATO-u da smo se na tom terenu kvalifikovali i da u tom dijelu ne možemo biti elimisani na predstojećem samitu u Velsu, istakao je Đukanović i dodao da se na vladavini prava mora kontinuirano raditi, ne samo u zavisnosti od integracionog procesa, već u interesu svih građana Crne Gore.

Kada je riječ o reformi sistema odbrane, kazao je Đukanović, ocjena eksperata je da smo završili sve zadatake koji su bili pred nama, realizujemo sva strateška dokumenta i povećavamo budžet koji je opredijeljen za tu oblast, modernizujemo sistem vojske i činimo ga interoperabilnim sa evropskim i evroatlantskim sistemom odbrane.

- Takođe smo predano radili na sistemu bezbjednosti i očekujemo da ćemo uskoro imati funkcionalniji sistem, u skladu sa onim što su potrebe države koja će biti članica NATO, kazao je Đukanović.

 

Portal Analitika