Zanimljivosti

VIDEO: Najsnažniji udar meteorita u Mjesec

2502meteor
U
dar velikog meteorita u površinu Mjeseca prošle godine izazvao je najsvjetliju lunarnu eksploziju ikad viđenu, kažu naučnici, prenosi portal Spejs (Space).

VIDEO: Najsnažniji udar meteorita u Mjesec
Portal AnalitikaIzvor

Snimak udara meteorita koji se dogodio 11. septembra 2013. a predstavljen tek danas, prikazuje bljesak gotovo podjednako vidljiv kao Sjevernjača.

To znači da su udar meteorita mogli da vide svi na zemlji koji su u 20:07 časova prema Griniču gledali u nebo.

“U tom trenutku shvatio sam da sam svjedočio izuzetno rijetkom događaju”, kaže Hose Madiedo, profesor na Univerzitetu u Huelvi.

Madiedo je primijetio sudar koristeći dva teleskopa na jugu Španije, koji su dio Sistema za detekciju i analizu udara u Mjesec - MIDAS opservatorije.

Meteorit je udario brzinom od nevjerovatnih 61.000 km/h i napravio krater od oko 40 metara prečnika u basenu poznatom kao Mare Nubium.

Naučnici smatraju da je meteorit bio težak oko 400 kg i imao između 70 i 137 cm u prečniku.

Da je meteorit ove veličine krenuo ka Zemlji, mogao je da stvori spektakularan prizor na nebu, a vjerovatno ne bi predstavljao prijetnju ljudima, kažu naučnici.

Međutim, Mjesec nema atmosferu, zbog čega je podložan ovakvim udarima.

Energija oslobođena u pomenutom udaru može se porediti sa eksplozijom 15 tona TNT i barem tri puta je moćnija od prethodnog najsnažnijeg udara zabilježenog 17. marta 2013.

Tada se meteorit kretao brzinom od oko 90.000 km/h i ostavio krater prečnika 20 metara.

Obično bljesak svjetlosti oslobođene prilikom ovakvih udara traje svega djelić sekunde, ali Madeido je vidio sjaj u trajanju od osam sekundi, što je najduži do sada zabilježeni bljesak usljed udara.

Od 2005. NASA program za praćenje udara meteorita u Mjesec zabilježila je više od 300 događaja.

Space.com

Portal Analitika