Politika

IPSOS: Za članstvo u NATO 42 odsto građana, protiv 41 odsto

NATO_zastave
O
ko 70 odsto birača Demokratske partije socijalista (DPS) podržalo bi na referendumu članstvo Crne Gore u NATO-u, dok bi 72 odsto birača Demokratskog fronta bilo protiv članstva u taj savez, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Ipsos.

IPSOS: Za članstvo u NATO 42 odsto građana, protiv 41 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Na konferenciji "Parlament i NATO: Uloga Skupštine Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija", direktor CDT-a Dragan Koprivica predstavio je najnovije istraživanje agencije Ipsos koje je urađeno od 5. do 12. februara na reprezentativnom uzorku od 1.034 ispitanika.

“Ako bi ove nedjelje bio referendum za članstvo Crne Gore u NATO, 42 odsto građana je kazalo da bi glasalo za, a 41 odsto protiv. Istraživanje je pokazalo da bi 70 odsto birača DPS-a glasalo za, da bi 21 odsto bilo protiv. 66 odsto birača Pozitivne je kazalo da bi glasalo za, 22 odsto protiv”, naveo je Koprivica.

Istraživanje je pokazalo da bi 63 odsto birača Socijaldemokratske partije (SDP) glasalo za članstvo, a 25 odsto protiv, prenosi portal RTCG.

“14 odsto birača DF-a bi bilo za, a 72 protiv, u slučaju Socijalističke narodne partije, 13 odsto je za, a 67 protiv”, kazao je Koprivica.

Banović je, komentarišući istraživanje Ipsosa o podršci birača NATO integracijama, rekao da političari i državna elita ne bi trebalo da prate baš sve cifre i decimale i donose odluke po toj osnovi.

“Izabrani smo da snosimo odgovornost i vodimo društvo. Važno je ukrstiti argument i odlučiti o ulasku, bez obzira da li će to biti putem referenduma ili u parlamentu”, kazao je on.

Slaven Radunović iz Nove kazao je da građanima nije bio prioritet NATO i pitao zašto sad DPS kreće u agresivnu kampanju. On je rekao i da ne vjeruje u Ipsosovo istraživanje, ističući da je DF nedavno učinio isto, a rezultati su bili da 37 odsto građana na nivou Crne Gore podržava članstvo, odnosno 35 odsto na nivou Podgorice.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović, rekao je da ga ne čudi što parlament ne zna šta su prioriteti najbitniji za naše društvo.

 

 

Portal Analitika