Region

DANILOVIĆ: Komisija da utvrdi ko je platio ubistvo Đinđića

2502danilovic
K
omisija Vlade Srbije za pronalaženje eventualnih naručioca i finansijera ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, morala bi da odgovori na pitanje da li je i ko u zemlji i inostranstvu imao političkog i finansijskog interesa da ubije Đinđića.

DANILOVIĆ: Komisija da utvrdi ko je platio ubistvo Đinđića
Portal AnalitikaIzvor

- Dosadašnja istraga i suđenje bili su usmjereni samo prema izvršiocima ubistva. Zato je jedna od ključnih stvari da se utvrdi da li su osuđeni za atentat na premijera dobili novac za ovaj zločin i, ako jesu, od koga - kaže advokat Rajko Danilović, pravni zastupnik porodice Đinđić.

On dodaje da bi trebalo da se skine oznaka državne tajne sa svih dokumenata i dokaza koje je prikupila Komisija za ispitivanje sistema bezbjednosti na čijem čelu je bio Žarko Korać.

- Srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbjednosno-informativna agencija trebalo je da utvrde propuste u sistemu obezbjeđenja. Iako je od tada prošlo više od deset godina, ni MUP ni BIA nisu obavili ovaj posao.

2502djindjicDanilović kaže da je Aleksandar Vučić podržao inicijativu da se formira komisija koja će istražiti pozadinu ubistva srpskog premijera, na zahtjev evropskih parlamentaraca. Takođe kaže da još nije odlučeno da li će to učiniti sadašnji tehnički kabinet Ivice Dačića, buduća vlada ili neki drugi državni organ.

Gordana Đinđić - Filipović, sestra Zorana Đinđića, kaže za Blic da ona i njena majka podržavaju svaku inicijativu koja vodi do otkrivanja naručioca ubistva njenog brata.

- Samo, nemam povjerenja u inicijative koje služe za predizbornu kampanju. Bojim se da je to marketinški trik, jer nekako se Zorana svi sjete uoči izbora. Jedino me interesuje rezultat, da se otkriju i kazne inspiratori i naručioci ubistva - kaže Gordana Đinđić - Filipović.

Blic je juče objavio da će članovi komisije biti bivši sudija Marko Kljajević, advokati Rajko Danilović, Olgica Batić i Ante Bošković, kao i predstavnici BIA, Tužilaštva, MUP-a i Ministarstva pravde.

Foto: avaz.ba, pescanik.net

Portal Analitika