Novi proizvodi

Odjeća koje nestaje kada se uzbudite

2502nestaje
B
udućnost je stigla! To vidimo po raznim tehnološkim otkrićima koja nam stižu iz dana u dan, a sad im se pridružuje i odjeća koja - nestaje kad se uzbudite, prenose mediji u regionu.

Odjeća koje nestaje kada se uzbudite
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o projektu „Intimacy“ („Intima“) holandskog dizajnera Dana Rosgarda. Njegova odjeća je napravljena od kože i „pametne prozirne e-folije“ koja, zavisno od otkucaja srca onoga ko je nosi, postaje manje ili više prozirna.

Sudeći prema Rosgardovim riječima, ovakvu odjeću bi, zapravo, mnogi rado nosili, a on već ima spremne i neke rezervacije i posebne zahtjeve. Dodao je kako je trenutno u pregovorima sa jednim „poznatim svjetskim brendom“ koji će uložiti i učestvovati u razvoju „Intimacy 3.0“.

2502nestaje1Na prvobitnu ideju za liniju „Intimacy“, Rosgard je sasvim slučajno. Posjećivao je pogone raznih proizvođača elektronskih uređaja, pa mu je jednom prilikom pažnju privukla neodređena gomila u uglu jedne radionice, prekrivena prašinom. Na njegovo pitanje šta je to, dobio je odgovor: „To je smeće, sve što ta tkanina radi jeste da se iz bijele pretvara u prozirnu“.

Za njegov proizvod se interesuje kompanija Luj Viton (Louis Vuitton) što bi moglo da značiti da će u modnom svijetu „Intimacy“ imati veliki uspjeh.

2502nestaje2Jednu haljinu iz ove kolekcije Rosgard je već napravio za „bogatu gospođu iz Los Anđelesa“ koja je udata, ali ima ljubavnika, stoga „Intimacy“ haljina izgleda sasvim uobičajeno, ali prepoznaje glas njenog ljubavnika i postaje prozirna nakon što on izgovori određenu rečenicu koju Rosegard ne smije da ponovi, jer tako nalaže ugovor koji je sa ovom gospođom sklopio.

Odjeća „Intimacy“ funkcioniše po principu prepoznavanja tjelesnih simptoma, kao što su znojenje i ubrzani otkucaji srca koje senzori ugrađeni u tkaninu prepoznaju, pa na njih reagiraju, a Rosegard i njegova ekipa ih prilagođavaju zahtjevima svojih klijenata, u koje spada čak i kraljica Makima od Holandije.

Foto: index.hr, blic.rs

Portal Analitika