Svijet

UKRAJINA: U sukobima zvanično poginule 82, povrijeđeno 699 osoba

2502ukrajina
U
krajinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je juče konačan bilans žrtava sukoba u Kijevu protekle sedmice, prema kojem su život izgubile 82 osobe. Povrijeđeno je 699 ljudi, od kojih su 463 osobe zadržane u bolnicama, prenosi Blic

UKRAJINA: U sukobima zvanično poginule 82, povrijeđeno 699 osoba
Portal AnalitikaIzvor

 

Nasilje na ulicama ukrajinske prijestonice protekle sedmice bilo je najgore u toj državi, otkako je zemlja stekla nezavisnost 1991. godine.

Ukrajinski parlament opozvao je u subotu predsednika Viktora Janukoviča, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko i odlučio da se vanredni parlamentarni izbori održe 25. maja.

Visoka predstavnica Evropske unije za spojnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, tokom razgovora sa liderima opozicije, izjavila je da će Ukrajina dobiti svu nephodnu pomoć od Unije poslije formiranja nove vlade. Ešton je istakla da je novu vladu neophodno što prije formirati.

Kako je saopštila pres služba partije Udar, čiji je lider bivši bokserski šampion Vitalij Kličko, lideri opozicije su tom prilikom naveli da je „svrgnuti režim namjeravao da raščisti Trg nezavisnost akcijama kojima bi se kršila ljudska prava“.

Ešton je razgovarala sa Kličkom, Arsenijem Jacenjukovim, bivšim šefom ukrajinske diplomatije, i Olegom Tjagnibokovim, parlamentarnim liderom partije Otadžbina Julije Timošenko.

Bijela kuća pozvala je na formiranje tehničke vlade u Ukrajini, kako bi se obezbijedila prelazna vlast do izbora u toj zemlji. Portparol američkog predsjednika Baraka Obame, ej Karni rekao je da smijenjeni Janukovič „u ovom trenutku ne upravlja aktivno zemljom“. On je dodao da Vašington ne zna gdje se Janukovič nalazi.

Karni je podsjetio i da je parlament izabrao novog predsjednika Oleksandra Turčinova „na zakonit način”.

- Radimo sa Ukrajinom i našim evropskim partnerima, kao i sa Rusijom, kako bismo podržali nenasilan proces koji će odgovoriti na izazove sa kojima Ukrajina mora da se suoči - rekao je on.

Foto: dnevnik.hr

Portal Analitika