Svijet

Žurka od milion dolara za 90. rođendan Mugabea

mugabe
R
obert Mugabe
, koji vlada 34 godine, počeo je već da broji sitno do zacrtanog cilja - da na vlasti proslavi 100. rođendan.

Žurka od milion dolara za 90. rođendan Mugabea
Portal AnalitikaIzvor

Bilo da u tome uspije ili ne, on je već sada ostvario ono što bi vjerovatno poželio svaki političar na svijetu, a malo kome će poći za rukom, a to je da kao predsjednik države dočeka 90 rođendan.

Čovjek koji je Zimbabveu donio ne samo slobodu od kolonijalne vlasti, od miljenika Zapada polako je od 1980. postajao jedan od najomrznutijih diktatora. Građenje slike o sebi kao ekcentričnom starcu koji ne mari za gladan narod podsticao je svojim postupcima. Tako ga je na prošlom rođendanu dočekala slavljenička torta od 89 kilograma i zlatnici iskovani u njegovu čast, a ovog puta troškovi rođendanske proslave dostigli su prema navodima svjetskih agencija čak milion dolara. Zbog liječenja katarakte u Singapuru Mugabe nije mogao sa slavi u petak, pa je spektakl održan juče na stadionu Rudaka u gradu Maronderi.

- Zdrav sam kao drijen, osim par stvari tu i tamo. Lijevo koljeno počinje da mi malo pravi probleme - kazao je Mugabe u intervjuu državnoj televiziji povodom 90. rođendana.

Tim povodom su državne firme, ministri vlade u Harareu i njegovi sljedbenici u državnom dnevnom listu “Herald” zakupili više od 20 strana oglasa kako bi iskazali divljenje prema Mugabeu. “Neka nam dugo živi predsjednik”, bila je jedna od čestitki, dok je u drugim spominjan kao “ikona i stub inspiracije” i “nesebični vođa”.

Portal Analitika