Svijet

EU: Dvostruko više praznih stanova nego što ima beskućnika

beskucnik2302
U
Evropskoj uniji u oko 11 miliona stambenih jedinica ne živi niko, dok istovremeno više nego upola manje - 4,5 miliona osoba, nema krov nad glavom.

EU: Dvostruko više praznih stanova nego što ima beskućnika
Portal AnalitikaIzvor

U Španiji 3,4 miliona kuća i stanova je bez stanara, u Francuskoj dva miliona, isto toliko u Italiji, u Nemačkoj 1,8 miliona a Velikoj Britaniji 700.000, navodi list Gardijan.

- Ogroman broj stanova i kuća u kojima niko ne živi smješten je u velikim turističkim kompleksima izgrađenim tokom buma kupovine nekretnina koji je trajao do početka krize 2008. Mnogi investitori su te stambene jedinice kupovali bez namjere da u njima žive - navodi britanski list.

- Na stotine hiljada kuća i stanova je napušteno ili razrušeno prije dovršetka gradnje u pokušaju da se podigne cijena postojećih nekretnina - otkrivaju ove dnevne novine.

U Španiji u 14 odsto stambenih jedinica niko ne živi što je rast od 10 odsto u posljednjih deset godina.

Izmedju 2004. i 2008. cijene nekretnina su u Španiji porasle su 44 odsto, tako da je u toj zemlji godišnje građeno više od 800.000 stanova. Na pojedinim turističkim lokacijama kao što je Tore-Paćeko na jugoistoku Španije više od trećina stanova je još neuseljeno pet godina poslije vrhunca krize.

Evropski poslanici su prošlog mjeseca usvojili rezoluciju kojom se od Evropske komisije traži da razvije strategiju na evropskom nivou kako bi se trajno riješio problem beskućnika.

Portal Analitika