Zanimljivosti

Ujutru čaša vode za zdravlje

2402casa
V
oda ne samo da gasi žeđ, već djeluje ljekovito i čisti organizam. Često tuširanje, naročito plivanje, ublažava posljedice stresa, opušta mišiće i nerve i oslobađa od negativne energije.

Ujutru čaša vode za zdravlje
Portal AnalitikaIzvor

Japanska tradicionalna medicina preporučuje da se voda pije odmah nakon buđenja, a naučna ispitivanja potvrđuju djelotvornost ove navike. Voda se u mnogim kulturama primjenjuje za liječenje meningitisa, dijabetesa, gastritisa, glavobolje, astme, bronhitisa, artritisa, epilepsije, bolova u tijelu, srčanih smetnji, masnoća u krvi, oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, dijareje, povraćanja, zatvora, hemoroida, bolesti očiju, uha, grla i nosa, bolesti materice, raka i menstrualnih poremećaja.

Ovo su neki od najčešćih zdravstvenih problema koje možete da liječite čistom vodom.

Nagomilani toksini: Pijenje vode na prazan stomak (ujutru) pročišćava debelo crevo i olakšava mu da apsorbuje korisne materije iz hrane. Ako ujutru popijete pola litra hladne vode, to će ubrzati jutarnji metabolizam za 24 odsto. Topla (mlaka) voda će pomoći proces eliminacije i čišćenja crijeva i digestivnog trakta. Voda pomaže i da se izbace toksini iz krvi, što će pomoći da vaša koža ima čist i sjajan izgled.

Visok holesterol: Kod problema sa zadebljanjem zidova arterija, voda može da igra veoma važnu ulogu. Voda za piće može da razrijedi krv, što će na prirodan način pomoći da krv lakše cirkuliše. Kada tijelo dehidrira, krv postaje kisjela, što može da dovede do nagomilavanja LDL nivoa holesterola, odnosno štetnog holesterola. Ispijanjem dosta vode, krvotok će biti čist i na taj način ćete eliminisati višak holesterola.

Hipertenzija: Voda takođe može da pomogne da snizite visok pritisak, jer se krv uglavnom sastoji od vode. Pretjerano korišćenje soli može negativno da utiče na krvni pritisak, ali natrijum može da se „ispere“ iz tijela ukoliko svakodnevno pijete čistu prečišćenu vodu. Dakle, pijte adekvatnu količinu zdrave vode svakog dana da biste održavali zdravo srce. Kada je tijelo dehidrirano, protok krvi u bubrege je smanjen, što dovodi do toga da naše tijelo „misli“ da nema dovoljno tečnosti. Tijelo će reagovati na taj način što će dati nalog mozgu da „steže“ vene i arterije, što će krvni pritisak učiniti još višim.

Bol u mišićima: Nakon vježbi ili fizičkog rada, obično kupke dođu kao melem na ranu. Tako je jedna studija obavljena 2007. godine dokazala da naizmjenično tuširanje bolnih mjesta toplom i hladnom vodom olakšava bolove u mišićima uzrokovane povredama. Za početak tuširajte bolna mjesta vodom čija je temperatura između 37,5 - 41 stepen Celzijusa, oko tri minuta, a zatim rashladite vodu na 10 do15 stepeni i tuširajte bolna mjesta oko 30 sekundi. Ponovite još dva puta, s tim da tuširanje završite hladnom vodom.

Glavobolja: Uzrok glavobolje u većini slučajeva je slaba prokrvljenost krvnih sudova u mozgu, a hladna voda pospješuje prokrvljenost i smanjuje bol. U nekim slučajevima glavobolju možete otkloniti tako što ćete jednostavno u posudu sa veoma hladnom vodom staviti ruke ili stopala i držati ih tako od 30 sekundi do 10 minuta. Ovaj tretman pospješiće cirkulaciju u mozgu i otpustiće pritisak. Hladni oblozi na čelu, zadnjem dijelu vrata, takođe, mogu da pomognu, dok za bolove u ramenima koristite obloge od tople vode.

Začepljenost sinusa: U ovom slučaju potrebno je preusmjeriti protok krvi suprotno od mjesta začepljenja. Zamotajte se u ćebe, a noge stavite u vodu do 40 stepeni Celzijusa, a hladne obloge na čelo i zadnji dio vrata. Nakon 10 do 30 minuta isperite noge u hladnoj vodi. Vrućina će cirkulaciju usmjeriti u noge, a ne u sinuse i glavu, što će olakšati začepljenje sinusa.

Artritis: Vodena fizioterapija je nešto što se već dugo vremena koristi kod bolova uzrokovanih artritisom. Ona pospješuje pokretljivost zglobova i smanjuje bol. Ukoliko nemate mogućnosti za vodenu fizioterapiju, probajte da bolove u zglobovima olakšate hladnim oblogama.

Nesanica: Topla kupka prije spavanja dokazano je od velike pomoći onima koji imaju problema sa spavanjem. Studija objavljena 2002. godine pokazala je da je ovaj metod posebno djelotvoran kod starije populacije koja ima problema sa spavanjem. Temperatura vode za opuštajuću kupku treba da bude između 36 i 38 stepeni Celzijusa, a ako na čelo za vrijeme kupke stavite hladnu oblogu, mirna noć je gotovo zagarantovana.

Suva koža: Ako ne pijete dovoljno vode, koža će biti suva. Jer, ako u organizmu nema dovoljno tečnosti, neće je biti ni za pojedine djelove organizma. Da ne biste previše isušili kožu kupanjem u vrelim kupkama, smanjite temperaturu mlaza vode na najnižu moguću, ili barem smanjite trajanje tuširanja na manje od 15 minuta.

Izvor: Novosti.rs; foto: metro-portal.hr

Portal Analitika