Region

Beograd: Biznismen Zoran Ćopić osuđen na šest godina zatvora

2402zoran-copic
S
pecijalni sud u Beogradu osudio je danas u odsustvu na šest godina zatvora srpsko-bosanskog biznismena Zorana Ćopića kao organizatora grupe koja je oštetila Industriju kotrljajućih ležajeva (IKL) iz Beograda za 736 miliona dinara, prenosi Blic.

Beograd: Biznismen Zoran Ćopić osuđen na šest godina zatvora
Portal AnalitikaIzvor

Ćopić je osuđen u odsustvu, jer je u Bosni i Hercegovini već osuđen na četiri i po godine zatvora, zbog pranja više od četiri miliona eura za narko klan Darka Šarića.

Njemu se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi za pranje Šarićevog kokainskog novca u grupi sa novosadskim advokatom Radovanom Štrbcem.

Vlasnik i direktor „Finam skina“ iz Beočina Mihajlo Grujić osuđen je na tri i po godine zatvora, direktor novosadske firme „Agrokop“ Predrag Mihajlović na tri godine, a bivši direktor IKL-a Đoko Vergaš osuđen je na dve i po godine zatvora.

Braća i suvlasnici preduzeća „Agrokop“, „Kvantum“ i „Tandem financijal“ Gordan i Pavle Bašić oslobođeni su optužbi kao i crnogorski biznismen Nuo Stanaj (brat Antona Stanaja koji je prošle godine pravonažno osuđen na šest godina zatvora zbog šverca cigareta a ubrzo ubijen u Sudanu).

Stanaju je istom odlukom ukinut pritvor i povučena potjernica koja je za njim bila raspisana zbog bjekstva.

I optuženi i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da se žale na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Specijalni sud je zaključio da su Ćopić, kao clan Upravnog odbora IKL-a i ostali krivi što su od 11. avgusta 2006. do 15. aprila 2008. godine kao odgovorna lica u pomenutim predmetima iskorišćavanjem svojih položaja pribavili imovinsku korist na štetu tog preduzeća.

Novac od prodaje dijela imovine IKL potom je prebačen na račune firmi, koje su bile pod kontrolom Ćopića.

Ta sredstva su, kako se sumnja, zatim iskorišćena za kupovinu poljoprivrednog preduzeća „Mitrosrem“, koje je Ćopić je potom prodao Darku Šariću, zbog čega je takođe optužen u procesu protiv Šarića za pranje novca.

Sud je presudom Ćopiću i ostalim osuđenima naložio da u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplate 736 miliona dinara za koliko su oštetili IKL.

Mali akcionari su odlukom suda upućeni na parnicu, radi svojih imovinskopravnih zahtjeva, prenosi Blic.

Blic

Portal Analitika