Politika

JANJIĆ: ''Balkanski ratnik'' zloupotrijebljen da se ojača opozicija i oslabi Đukanović

1602janjic
D
irektor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kazao je u izjavi za Portal Analitika da nije iznenađen najnovijim saznanjima srpskih istražnih organa da je bivši šef kabineta premijera Srbije Branko Lazarević odavanjem tajni Šarićevom narko klanu kompromitovao akciju ''Balkanski ratnik'' a ne neko iz vrha crnogorske vlasti kako se to moglo zaključiti iz izjava tadašnjih srpskih zvaničnika i stavova dijela javnosti u Srbiji i Crnoj Gori. Janjić smatra da je cilj tadašnje vlasti u Srbiji da se preko navodnih veza sa narko klanom oslabi Đukanović a ojača tada veoma slaba opozicija.

JANJIĆ: ''Balkanski ratnik'' zloupotrijebljen da se ojača opozicija i oslabi Đukanović
Portal AnalitikaIzvor

- Čitava priča je tada jednostavno zloupotrijebljena od Borisa Tadića, Dačića i drugih da se prebaci krivica na Đukanovića, odnosno njegovu vlast. To je bila matrica na koji način je funkcionisala tadašnja vlast jer nijesu mogli oprostiti Đukanoviću mnoge stvari. Naravno to je bio momenat da se tada veoma slaba opozicija u Crnoj Gori ojača jednom ovakvom aferom koristeći činjenicu da je Šarić porijeklom Crnogorac iz Pljevalja. To je jasno ali suštinski jako je dobro što će se i dalje raspetljavati veze političara sa narko klanovima, kazao je Janjić u izjavi za Portal Analitika.

Beogradski Blic u seriji tekstova koje posljednih dana je objavio da je  informacije narko klanu zbog koje je i propala akcija ''Balkanski ratnik'' davao Branko Lazarević, tadašnji šef kabineta ministra policije Ivice Dačića i da je 2009. godine BIA obavijestila DEA da postoji ''krtica'' u srpskoj policiji.

Kao glavna krtica u policiji osumnjičen je Boris Gara, zamjenik načelnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije. Gara se tereti da je Lazareviću prenio informacije da je pokrenuta akcija protiv Šarićevog i Radulovićevog klana.

Janjić kaže da je odmah bilo jasno da Šarić radi posao koji prevazilazi granice i veličinu Crne Gore i da je njena uloga ako je uopšte ima bila tranziciona i sporedna.

- Jasno je da je Šarić bio čovjek države i da je on samo naslijedio poslove Zemunskog klana koji je uništen u akciji ''Sablja'' a koji su vodili Legija i Dušan Spasojević. To je bio posao Državne bezbjednosti koja je na određeni način kontrolisala narko poslove. Šarić nije mogao to da obavlja samo uz pomoć vlasti u Srbiji ili Crnoj Gori. Čovjek je jednostavno bio dobro pripremljen i on je naslijedio sve poslove Zemunskog klana, njihove poslovne i političke veze pa je samim tim i naslijedio političare. Šarić je jednostavno samo popunio taj vakum, kaže Janjić.

Prema njegovim riječima nije samo saradnja političara sa narko dilerima vezana za slučaj Šarić. I nije vezano samo za Dačića već i za druge političare.

- Srbija je bila glavno tržište preko koje je Šarić prao novac, prema nekim podacima više od dvije milijarde eura. Crna Gora je mala država gdje svako svakoga zna i teško je bilo očekivati da se to radi preko nje kao i zbog samog kapaciteta ekonomije, zaključio je Janjić.

Portal Analitika