Politika

LEKIĆ: Nema pregovora DF i DPS o izbornom zakonu, čekamo pismo Đukanovića Krivokapiću

2002miodraglekic
P
redsjednik Demokratskog fronta Miodrag Lekić napisao je na svom Fejsbuk profilu da nema pregovora između DPS-a i DF-a o izbornom zakonu. Lekić je dodao da je DF spreman na najavu promjene stava DPS-a da na Kolegijumu aktuelizuje pitanje amandmana Bošnjačke stranke u smislu moguće modifikacije prema ustavnim principima ravnopravnosti i poštovanja građanskog karaktera crnogorske države.

LEKIĆ: Nema pregovora DF i DPS o izbornom zakonu, čekamo pismo Đukanovića Krivokapiću
Portal AnalitikaIzvor

- Kako se izjavama iz DPS ( Marović, Milošević) o nekom nastavku pregovora o Zakonu o izboru odbornika i poslanika želi postići manipulativni efekat – podsjećam na već saopštenu, inače vrlo čvstu, jasnu, konzistentnu i iznad svega javno odogornu poziciju DF-a. Nema nikakvih pregovora Demokratskog fronta sa DPS - om, napisao je Lekić.

Prema njegovim riječima, pregovora je bilo tokom devetomjesečnog rada kojim su probijeni svi razumni rokovi, a u okviru radne parlamentarne grupe.

- Trenutak je za ishod i preuzimanje javne odogvornosti. DF je preuzeo svoju odgovornost napuštanjem rada parlamenta u plenumu i radnim tjelima zbog neizglasavanja ključnog izbornog zakona od strane DPS - a, time i obesmišljavanja parlamentarnog života u Crnoj Gori. U simulaciji demokratije u parlamentu i navodne normalnosti institucionanog političkog života DF neće učestvovati. Zbog domaće i međunarodne javnosti ostavljamo DPS - u mogućnost da javno promijeni stav i javno iskaže spremnost da izglasa ključni izborni zakon. To podrazumjeva inicijativu DPS za održavanje Kolegijuma parlamenta, uz najavu da napušta čitav arsenal demagoških primjedbi koje su poslanici vladajuće partije saopštili na sjednici parlamenta - da zakon nije ustavan, da su neprihvatljivi rokovi, čak i da je u pitanju opstanak države itd. U takvim uslovima DF je spreman da se na Kolegijumu aktuelizuje pitanje amandmana Bošnjačke stranke u smislu moguće modifikacije prema ustavnim principima ravnopravnosti i poštovanja građanskog karaktera crnogorske države. Na javnom potezu je DPS, kaže Lekić.

Ta partija još uvjek ima šansu da izglasa važan zakon koji je prihvatila većina na poslednjem zasjedanju parlamenta. Čeka se zahtijev u formi javnog pisma predsjednika DPS Mila Đukanovića predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću sa najavom promjene stava vladajuće partije – čime bi se stvorili uslovi za održavanje sastanka Kolegijuma kojem bi, kao i do sada na konstruktivan način, učesvovao predstavnik DF.

- Još jednom pozivam ostale opozicione partije da napuste rad parlamenta kako bismo zajedno izvršili legitimni, demokratski pritisak na DPS da prestane da sabotira usvajanje paketa izbornih zakona. U protivnom - a ostavljajući legitimno pravo svim opozicionim partijama da samostalno donesu odluku – javnost će procijeni različito razumjevanje odgovornosti u ovom trenutku duboke krize u Crnoj Gori, napisao je Lekić.

 

 

Portal Analitika