Region

Nova komisija istražuje atentat na Đinđića

okdjindjicpr
U
skoro će biti formirana nova komisija za pronalaženje eventualnih naručioca i finansijera ubistva premijera Srrbije Zorana Đinđića.

Nova komisija istražuje atentat na Đinđića
Portal AnalitikaIzvor

 

Kako “Blic” saznaje, članovi komisije biće Marko Kljajević, nekadašnji sudija koji je skoro do kraja sudio u postupku za atentat na Zorana Đinđića, advokat Rajko Danilović, zastupnik premijerove prorodice u tom suđenju, Olgica Batić, narodni poslanik, kao i advokat Ante Bošković. U komisije će biti i predstavnici Bezbjednosno-informativne agencije, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao ministarstava pravde i policije.

Komisija se formira na inicijativu dijela budućih članova. Njima je podstrek za početak istrage bio zahtjev četiri poslanika glavnih političkih grupa u Evropskom parlamentu, među kojima je i izvjestilac za Srbiju Jelko Kacin, da se rasvijetli politička pozadina ubistva premijera.

Prvi radni sastanak o formiranju komisije održan je nedavno kod prvog potpredsjednika Vlade Aleksandar Vučića. Kako “Blic” saznaje, tada su već iznijeti predlozi šta su sve ciljevi komisije, koja će zvanično biti formirana u martu.

Za ubistvo Đinđića prvosnažno su osuđeni na po 40 godina Milorad Ulemek Legija, u vrijeme ubistva pukovnik DB u penziji, i ubica Zvezdan Jovanović, u vrijeme ubistva aktivni potpukovnik DB-a. Osuđena su još desetorica, među kojima su još dvojica pripadnika JSO i jedan radnik BIA, koji je bio u obezbieđenju premijera. U presudi se navodi da su organizatori ubistva Ulemek i pokojni vođa zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar.

Preporuke Žarka Koraća

Nakon atentata bila je formirana i komisija za ispitivanje sistema bezbjednosti, kojoj je predsjedavao Žarko Korać. Ona je 13. avgusta 2003. uradila izvještaj sa pet preporuka. Jedna od preporuka je bila i da “MUP i BIA formiraju komisije i hitno utvrde propuste u sistemu obezbjeđenja“. Iako je preporučeni rok bio 45 dana, to ni do danas nije urađeno. Nije ispunjena ni preporuka da se “utvrdi konkretna odgovornost svih osoba koje su bile posredno ili neposredno zadužene za sistem obezbjeđenja premijera”.

 

 

Portal Analitika