TV / Film

Ovako Šeron Stoun ljubi u turskoj sapunici

seron
S
erija „Dolina vukova”, jedna je od najpopularnijih ali i najkontroverznijih turskih serija, u kojoj se pojavljuju i holivudske zvijezde.

Ovako Šeron Stoun ljubi u turskoj sapunici
Portal AnalitikaIzvor

To je priča o Efeu Karahanliju (Nedžati Šašmaz), sinu moćnog mafijaškog šefa koga je tajna vladina služba bezbjednosti kidnapovala, promijenila mu identitet i fizički izgled i pretvorila u agenta Polata Alemdara, da bi ga potom infiltrirala u redove mafije.

Serija ima 97 epizoda i u Turskoj je premijerno emitovana od 2003. do 2005. godine. Priča se da je bila toliko gledana, da su ulice bile puste u vrijeme njenog prikazivanja. O popularnosti serije širom svijeta govori i podatak da se u poslednjoj epizodi u ulozi mafijaškog bosa pojavljuje Endi Garsija, dok njegovu suprugu tumači Šeron Stoun.

Iako nije imao glumačkog iskustva prije uloge Polata Alemdara, Nedžati Šašmaz je već poslije prve sezone postao jedan od najomiljenijih glumaca u Turskoj. On smatra da je publika zavoljela seriju jer su u njoj likovi na koje ljudi nisu navikli.

- Likovi u seriji odražavaju tursku kulturu i tradiciju. Drugi razlog je veoma realistična struktura fiktivnog zapleta. Publici se prikazuju stvari o kojima se obično samo šapuće. Naši scenaristi su uspjeli da te šapate pretvore u istinske radnje i natjeraju ljude da se zamisle šta je istina a šta ne - ističe Šašmaz.

On kaže da mu cilj nikada nije bio da bude poznat.
- Poslije scena sa Šeron Stoun mnogi prijatelji su me pitali šta bih radio da sam planetarno popularan. Odgovorio sam im da bih volio da vreme provodim sa bliskim osobama. Bilo da sam najbogatiji, najpoznatiji čovek na svijetu ili siromah iz blata, volio bih da posjedujem istu toplinu u odnosima sa prijateljima, jer nema ničeg ljepšeg nego kada si dio lanca ljubavi koja je bezuslovna i bez interesa.
Agenta Polata je Neždati tumačio u još dvije serije o Dolini vukova i u filmovima „Dolina vukova: Irak” (2006) i „Dolina vukova: Palestina” (2011). Dok mnogi smatraju da je Polat žedan osvete, glumac kaže da je riječ o podizanju svijesti.

U cijelom svijetu je mnogo sukoba, ratova i vladavine terora, o čemu znamo samo ono što, tendenciozno, napišu mediji. To smo vidjeli u Bosni, Iraku, Palestini, na Kosovu... Mi ljudima prikazujemo stvari koje su se desile iza kulisa. Naši scenaristi izvršili su obimna istraživanja i čitaju između redova. Dali smo glas ljudima koje obično niko ne čuje i publika nas u tome podržava - kaže glumac.

Nedžati Šašmaz se školovao u Kanadi, a šest godina je živio u SAD. Bavio se turizmom. Kada je 2001. došao da obiđe porodicu u Turskoj, povratak u SAD je bio rezervisan za 11. septembar. Zbog terorističkih napada njegov avion nije poletio, i Šašmaz je odlučio da se ni ne vraća u SAD.

Otvorio je osiguravajuću agenciju u Ankari. Posle nekog vremena filmski producent Osman Sinav pozvao ga je na razgovor za posao. Nedžati je mislio da će mu ponuditi pisanje scenarija, ali on je dobio glavnu ulogu u velikoj TV seriji. Čitavu glumačku karijeru od 2003. do danas Šašmaz je izgradio igrajući samo jedan lik - agenta Polata Alemdara. Trenutno snima osmu sezonu serije „Dolina vukova: Zasjeda”.

(blic.rs)

Portal Analitika