Svijet

Turčinov privremeni predsjednik Ukrajine

 

turcinov
P
redsjednik ukrajinske Vrhovne rade Oleksander Turčinov danas je privremeno preuzeo dužnosti predsjednika države nakon što je u parlamentu izglasan opoziv predsjednika Viktora Janukoviča i raspisani parlamentarni izbori za 25. maj.

Turčinov privremeni predsjednik Ukrajine
Portal AnalitikaIzvorTurčinov, inače zamjenik šefa poslaničke grupe partije Otadžbina, izabran je u subotu i na mjesto predsjednika Vrhovne rade, podsjećaju svjetske agencije.

Agencije ga nazivaju bliskim saradnikom i "desnom rukom” nekadašnje predsjednice vlade ukrajine, Julije Timošenko.

Turčinov je u obraćanju poslanicima rekao da do utorka, 25. februara, mora da bude postignut dogovor o formiranju nove vlade nacionalnog jedinstva.

On je istakao da je to prioritet i da pregovori o novoj vladi treba da počnu odmah.

Pored toga, poslanici su izglasali predlog da luksuzno imanje predsjednika Viktora Janukoviča u predgrađu Kijeva pređe u vlasništvo države.

Poslanici Vrhovne rade su u nedjelju izglasali i smjenu ministra spoljnih poslova te zemlje Leonida Kožare, koji je bio jedan od ključnih ljudi u donošenju odluke predsjednika Janukoviča da odustane od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom i umjesto toga radi na jačanju ekonomskih veza sa Rusijom.

Portal Analitika