Politika

VAŠČUK: Reforma bezbjednosnih službi ključna u procesu pristupanja NATO-u

vascuk2302
R
eforma bezbjednosnih službi i implementacija zakona ključni su zadaci za Crnu Goru u procesu pristupanja NATO, ocijenio je ambasador Kanade Roman Vaščuk.

VAŠČUK:  Reforma bezbjednosnih službi ključna u procesu pristupanja NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, na reformi sektora bezbjednosti treba intenzivno raditi.

- To podrazumijeva potrebu da institucije bezbjednosti treba da rade sa takvim povjerenjem, da će se svaki drugi član Alijanse osjećati sigurno da podijeli neke informacije i tajne sa vama i vašim institucijama - rekao je Vaščuk agenciji MINA.

On je kazao da neke države imaju spoljašnje uticaje i prepreke.

- Sve što se očekuje i traži od vas djelo je ruku samih Crnogoraca - rekao je Vaščuk.

Prema njegovim riječima, u svim državama, posebno onim u tranziciji, pitanje implementacije je jednako bitno kao zakoni.

- Neko bi mogao reći - imamo zakone, sve smo reformisali, ali pitanje je kako se to sve sprovodi - kazao je Vaščuk.

On smatra da je osim zakonodavnih reformi prednost Crne Gore i to što ima pozitivnu sinergiju sa pridruživanjem EU.

- To je sa jedne strane možda dupli teret, ali sa druge je i sinergija dva procesa. Ali po pitanju pravnog sistema i zakonodavstva istim koracima se približavate i standardim EU i NATO - naveo je Vaščuk.

On je ocijenio da je za sada neizvjesno kakvog karaktera će biti NATO samit na jesen u Kardifu i da su u toku diskusije da li će pitanje proširenja biti na dnevnom redu.

- Crna Gora između svih potencijalnih kandidata ima najbolje šanse, ako dođe do proširenja. Zato što sve te izazove koje imate u Crnoj Gori, svi se daju riješiti, mjerama koje su u okviru i u rukama Vlade, Skupštine i crnogorskog naroda - rekao je Vašačuk.

On je kazaio da se nada da u septembru nikakvog razočaranja neće biti.

Vaščuk je dodao, da, ukoliko ne bude samita proširenja, samo treba nastaviti naprijed.

- Crna Gora i zbog svog interesa i napredovanja što se tiče NATO-a, morala bi da nastavi u četiri ključna pravca-reforma, podrška, zakonodavni nivo, modernizacija bezbjednosnih i vojnih kapaciteta  - zaključio je on.

On je dodao da je još jedna prednost to što je Crna Gora mala i unikatna.

- Lakše je stvari promijeniti jer sistem nije previše komplikovan, nema federaknih problema i velikih regionalnih. Kada su želja svijest i politička volja prisutni, ovdje može mnogo toga da se uradi - kazao je Vaščuk.

On je rekao da je za Kanadu uvijek važan bio, ne samo vojni, nego i politički aspekt.

- Mi iako geografski velika država, nijesmo istorijski uvijek bili veliki što se tiče stanovništva. Za nas, mogućnost da ravnopravno možemo da utičemo na rješenja, i što smo tamo oko stola gdje se zajednički odlučuje, i što o nama ne mogu odlučivati bez nas, uvijek je bilo važno - rekao je Vaščuk , dodajući da je to isto važno i za Crnu Goru.

 

Portal Analitika