Politika

BULATOVIĆ: Vanredni parlamentarni izbori mogući na jesen

bulatovic
D
emokratski front (DF), ima pripremljen model afirmativne akcije na lokalnom nivou koji je realan, zasnovan na Ustavu, uvažava cjelovitost i građanski karakter Crne Gore i spreman je na Kolegijumu predsjednika Skupštine da razgovara isključivo o tom pitanju, rekao je funkcioner Predrag Bulatović.

BULATOVIĆ: Vanredni parlamentarni izbori mogući na jesen
Portal AnalitikaIzvor

 

On je kazao da u DF-u očekuju da će predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić isključivo povodom pitanja afirmativne akcije u što kraćem roku zakazati sjednicu Kolegijuma.

„DF kao najjača opoziciona grupacija ima pripremljen model afirmativne akcije na lokalnom nivou koji je realan i zasnovan na Ustavu i preporukama iz Lunda koji, uvažava cjelovitost Crne Gore i njen gradjanski karakter, i njime bi bila spriječena svaka potencijalna zloupotreba u obračunu mandata kroz takozvanu afirmativnu akciju“, rekao je Bulatović agenciji MINA.

On smatra da će rasprava o tom pitanju jasno pokazati da li Demokratska partija socijalista (DPS) zaista želi da se usvoji novi izborni zakon, kao što će osvijetliti i poziciju nekih drugih subjekata na političkoj sceni.

„Posebno onih koji pitanje manjina koriste za manipulaciju, kao i onih koje pojedine odredbe izbornog zakona isključivo posmatraju iz vizure svog stranačkog interesa“, ocijenio je Bulatović.

DF je, kako je naveo, spreman da na Kolegijumu razgovara isključivo oko pitanja afirmativne akcije, pošto je lider DPS-a, afirmativnu akciju označio kao razlog zbog čega njegova partija nije pdoržala krovni zakon o izboru odbornika i poslanika.

„Naravno, u DF – u smo uvjereni da to nije stvarni razlog, ali ukupna crnogorska javnost očekuje njihovu reakciju koja jedino može rezultirati izglasavanjem zakona“, ocijenio je Bulatović.

On je kazao da bez obzira na izjave ostalih opozicionih stranaka da se neće pridružiti u bojkotu, u DF očekuju da ubrzo uoče neophodnost opozicionog jedinstva u temeljnim pitanjima zaštite interesa crnogorskih građana i obezbjedjivanja fer i poštenih uslova za održavanje izbora.

„DF očekuje opoziciono jedinstvo i poziva na opoziciono jedinstvo kao jasan i snažan odgovor na nove najave zloupotreba državnih resursa“, rekao je Bulatović.

Bulatović je rekao da totalni bojkot predstavlja međukorak koji će rezultirati daljom političkom radikalizacijom ili usvajanjem izbornog zakona na čemu snažno insistira i Evropska komisija.

„U ovom trenutku nalazimo se u političkoj tački u kojoj će svi parlamentarni subjekti morati jasno da se odrede koji su pravci njihove politike pošto više nema prostora za beskrajne kalkulacije i besmislene političke manevre“, ocijenio je Bulatović.

On smatra da ukoliko ne bude usvojen izborni zakon kao krovni, biće nemoguće primijeniti rješenja nekih drugih zakona, iz čega proizilazi zaključak da nije ostvaren ni minimum povjerenja u izborni process.

Bulatović je poručio da DF sigurno neće pristati da bilo ko relativizuje te činjenice, niti će tolerisati teorijske opservacije o demokratiji i principima kao idealan alibi za promašene političke poteze, a i politike.

“Suština našeg političkog djelovanja, a ubijedjen sam I očekivanja gradjana jeste u izjašnjenju ko pristaje a ko ne pristaje da se u Crnoj Gori I dalje realizuje “ Snimak “ kao osnovno sredstvo u zloupotrebi izbornih procesa”, rekao je Bulatović.

Na pitanje da li je moguće da predsjednik Filip Vujanović ne potpiše Zakon o finansiranju političkih partija, Bulatović je ocijenio da taj akt otvara mogućnost da se odmah otvori proces kontrole zloupotrebe državnih resursa tokom izbora, ali samo pod uslovom da se usvoji i krovni izborni zakon.

Filip Vujanović nema pravno uporište zbog kojeg ne bi potpisao ovaj zakon. Ukoliko bi to odbio, onda bi izložio I sebe I Crnu Goru pravnoj I političkoj blamaži pošto bi na taj način I sam postao protagonist afere “ Snimak “, istakao je Bulatović.

On je rekao da za taj zakon postoji većina u Skupštini, i da će biti izlgasan svaki put kad DF bude učestvovao u radu plenuma.

Bulatović je istakao da je većina oko tog zakona trenutna, i da su izjave pojedinih funkcionera DPS – a da se radi o nekoj novoj trajnoj većini, kako je rekao, potpuno besmislene.

“Posebno ako se ima u vidu činjenica, da nažalost Đukanovićeva Vlada, ima stabilnu podršku od strane poslanika SDP – a u Skupštini”, rekao je Bulatović.

On smatra da je zato veoma značajno da li će DPS podnijeti Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti, kao i reakcija suda.

“To će uostalom biti i prilika za provjeru da li i koliki uticaj na Ustavni sud ima DPS”, rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, istraživanja javnog mnjenja koja DF redovno realizuje pokazuju da taj savez jedini ima trend rasta u odnosu na oktobar 2012. godine.

„Naš rast je posebno uočljiv u Podgorici gdje smo gotovo izjednačeni sa DPS – om i svi parametri ukazuju, da ako bi se danas održali lokalni izbori, opozicijam može zadržati vlast u opštinama u kojima je već vrši, i može osvojiti vlast u velikom broju opština“, rekao je Bulatović.

On tvrdi da istraživanja DF-a u Podgorici jasno pokazuju da je DPS po broju mandata daleko od potrebne većine, i da bi toj partiji ukoliko želi da zadrži vlast u Glavnom gradu, neophodna postizborna podrška najmanje dvije partije koje će ući u novi saziv Skupštine sa drugih izbornih lista.

„Podsjećam, prema sadašnjim političkim relacijamam sve partije koje će se naći u novom sazivu Skupštine deklarativno su protiv koalicije sa DPS – om“, rekao je Bulatović.

On je kazao da u DF-u u ovom trenutku ne razmišljaju o postizbornim koalicijama.

„Ono što je sigurno, sa DPS – om neće biti nikakvih saveza, a za sve druge smo otvoreni za razgovor isključivo na osnovu principa bez ucjena i političke trgovine“, poručio je Bulatović.

On smatra da će predstojeći izbori jasno potvrditi dalji rast DF – a koji mora, kako je kazao, rezultirati osvajanjem vlasti u crnogorskim gradovima.

“Inače, u ovom trenutku smo isključivo posvećeni rješavanju parlamentarne krize i usvajanju izbornog zakonodavstva. Ukoliko ne dodje do okončanja parlamentarne krize, onda je i samo održavanje izbora upitno“, ocijenio je Bulatović.

On je kazao da su zbog toga u DF-u ovih dana posvećeni komunikaciji sa građanima, i da od sjutra počinju sa organizacijom skupova, tribina, pojačavajući tzv. terenski rad.

Bulatović je rekao da je odluka Socijaldemokratske partije i Pozitivne da nastupe u koaliciji, i to samo u Podgorici, svakako originalna, i za njega neočekivana.

„Kao što je uočljivo i političkom laiku da se radi o savezu jedne partije koja je od 1997. godine aktivni saučesnik u svim pogrešnim odlukama DPS- a i jedne nove opozicione partije čiji je jedan od predizbornih slogana za vrijeme oktobarskih izbora bio da ne žele saveze ni sa vlašću ni sa opozicijom“, kazao je Bulatović.

On je rekao da bi bilo očekivano da taj savez proizvede određene političke posledice prije svega na poziciju Vlade.

„Međutim, moram uočiti da su DPS i SDP u 2013. godini imali brojne prilike da se razdvoje, i da je uvijek prevagnuo interes vršenja vlasti“, rekao je Bulatović.

On vjeruje da vanredni izbori mogu biti održani na jesen kao posledica rezultata lokalnih izbora.

„Zato su moguće različite varijante, ali se sve ipak svodi na to da li će Vlada izgubiti većinu, i da li će odnosi na političkoj sceni nakon lokalnih izbora biti takvi da Vlada neće moći da funkcioniše u ovom sastavu, a da pritom nije moguća neka projektovana prekompozicija“, zaključio je Bulatović.

 

Portal Analitika