Svijet

„Izgubljeni“ portret Eve Braun na aukciji

2302evabraunok
O
riginalni portret Hitlerove supruge Eve Braun, sa crvenim šeširom i Mona Lizinim osmijehom, pojavio se nakon što ga niko nije vidio punih 70 godina.

„Izgubljeni“ portret Eve Braun na aukciji
Portal AnalitikaIzvor

Ulje na platnu dimenzija 137x124 cm naslikao je Hans Lemkul 1941. godine, a portret je bio kod same Eve Braun sve do 1943. kada ga je dala svojoj prijateljici, grofici Antoniji Izabeli Klementini fon Vestfalen Firstenberg. Grofica je udata u dinastiju Stolberg, a trenutni vlasnik sliku je kupio od porodice.

Očekuje se da će pronađena slika postići cijenu od šest hiljada funti na aukciji kuće „Mullocks“ u engleskom gradu Ladlou. Aukcija portreta Eve Braun održaće se 18. marta.

- Ovaj portret je fascinantan dio istorije jer prikazuje Evu Braun u boji. Obično gledamo njene crno-bijele fotografije, a ova slika prikazuje njenu plavu kosu i plave oči, što je bilo neophodno da bi se bilo Hitlerovom miljenicom. Naslikana je sa crvenim šeširom i plavom jaknom. Čini se da je pokušavala da se nasmije. Njena veza sa Hitlerom bila je komplikovana, a ona mu je bila potpuno odana. U ranoj fazi njihove veze čak je zbog njega dva puta pokušala samoubistvo. Portret je bio skriven mnogo godina i sada je ponuđen na prodaju. Biće velik interes za njega- kazao je Ričard Vestvud Bruks iz aukcijske kuće.

Njemački umjetnik bio je veteran Prvog svjetskog rata koji je 1936. bio zadužen da slika sportiste na Olimpijskim igrama u Berlinu, a potom i najveće nacističke vođe. Umro je 1969. godine.

23evabraunslikaok

(Jutarnji.hr)

Portal Analitika