Svijet

Bijela kuća: Ukrajinci sami da odrede svoju budućnost

2302bijelakucaok
B
ijela kuća je pozdravila oslobađanje bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko i ocijenila da je na Ukrajincima da sami "odrede svoju budućnost" poslije smjenjivanja predsjednika Viktora Janukoviča s te funkcije glasanjem u parlamentu.

Bijela kuća: Ukrajinci sami da odrede svoju budućnost
Portal AnalitikaIzvor

Bijela kuća je pozvala na brzo obrazovanje tehničke vlade nacionalnog jedinstva, nakon što je ukrajinski parlament glasao za opoziv Janukoviča i održavanje predsjedničkih izbora 25. maja, ali je Janukovič poručio da ne podnosi ostavku i da su sve odluke parlamenta nezakonite.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je američki državni sekretar u razgovoru s ruskim ministrom Sergejom Lavrovim potvrdio da su SAD privržene sporazumu koji su juče postigli ukrajinski predsednik Viktor Janukovič s opozicionim liderima i da će iskoristiti sve mehanizme da utiču na opoziciju.

Lavrov je rekao i da se situacija u Ukrajini naglo pogoršala "zbog nemogućnosti ili nespremnosti opozicije da poštuje sporazum" o okončanju nasilja i krize.

Bijela kuća je saopštila da je osnovni princip da narod Ukrajine mora odlučiti o sopstvenoj budućnosti.

"Tražimo od svih strana da se okonča nasilje i da se fokusiraju na miran, demokratski dijalog", navodi Bijela kuća, dodajući da će nastaviti da sarađuje sa saveznicima, "Rusijom i odgovarajućim evropskim i međunarodnim orgranizacijama na podršci snažnoj, naprednoj, jedinstvenoj i demokratskoj Ukrajini".

(blic.rs)

foto: AFP

Portal Analitika