Svijet

Timošenko: Ne odustajte od borbe za slobodnu zemlju

2302timosenkook
N
akon što je oslobođena iz zatvora gdje se nalazila od 2011. godine, bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko je na glavnom gradskom trgu u Kijevu pred nekoliko hiljada okupljenih građana u vrlo emotivnom govoru kazala da "ne smiju odustati od borbe za slobodnu zemlju i da na narednim izborima glasaju za one koji ih neće lagati".

Timošenko: Ne odustajte od borbe za slobodnu zemlju
Portal AnalitikaIzvor

"Uvjerena sam da će Ukrajina uskoro biti članica Evropske unije i to će promijeniti sve u našoj zemlji", kazala je Timošenko.

Istakla je da svi odgovorni za ubijanja i nasilje tokom građanskih protesta moraju biti kažnjeni.

"Nećemo biti vrijedni sjećanja onih koji su umrli i otvorili nam put ako ne kaznimo sve one ljude koji su im uzeli živote i tukli studente na ulicama. Svi vi ste dio jedne nove Ukrajine", rekla je Timošenko.

Poručila je da su ljudi u Ukrajini ubijani i ranjavani najviše zbog loših političara koji ne rade za narod.

"Izvinjavam se u ime svih političara bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju jer nijesu vrijedni nijedne kapi krvi koja je prolivena za Ukrajinu", istakla je Timošenko.

Timošenko (53) se nalazila u zatvoru od 2011. godine zbog navodne zloupotrebe ovlašćenja povezanih sa potpisivanjem sporazuma sa Rusijom oko isporuke gasa, nakon suđenja koje je Evropska unija ocijenila politički motivisanim.

(Vijesti.ba/AA)

foto: EPA

Portal Analitika