Zanimljivosti

Nova bakterija dobila ime po Frenku Zapi

2302zapabakterijaok
P
oznato je da naučnici često vole da se igraju sa imenima novootkrivenih vrsta biljnog i životinjskog svijeta, a sada stižu vijesti da je poznati muzičar Frenk Zapa, koji je preminuo 1993, bio inspiracija prilikom imenovanja nove vrste bakterije koja kod ljudi izaziva akne i koja je neočekivano pronađena na vinovoj lozi u Italiji.

Nova bakterija dobila ime po Frenku Zapi
Portal AnalitikaIzvor

Nova vrsta je imenovana kao Propionibacterium acnes tip P. Zappae, a za kanal CNN naučnik Andrea Kampizano ističe da je Zapa bio veoma ekscentričan muzičar “i na neki način veoma nepredvidljiv u svom ponašanju”.

-Ovakvo otkriće zaista nijesmo očekivali i zato smo se odmah sjetili njega- pojasnio je on.

Ovo nije prvi put da je legendarni muzičar svoje ime pozajmio nekom naučnom otkriću, Zapa je do sada bio inspiracija za imena novootkrivenih morskih puževa, riba, meduza i paukova, a po njemu je nazvan i asteroid 3834 Zappafrank.

Takođe, nije prvi put da je nova vrsta dobila ime po nekom muzičaru- 2006. dr Mats E. Erikson nazvao je novootkrivenog crva Kalloprion Kilmisteri po frontmenu grupe Motorhead Lemiju Kilmisteru. Postoji žaba Hyla Stingi, koja je ime dobila po Stingu i mušica sa zlaćanim stomakom Scaptia (Plinthina) Beyonceae, nazvana naravno po pjevačici Beyoncé, kao i paukovi Pachygnatha Zappa, nazvan po Frenku Zapi i Heteropoda Davidbowie nazvan po Dejvidu Bouviju, a tu su i 19 novih vrsta paprati koje su dobile ime po Lejdi Gagi, kao i vrsta pauka tarantula za čije ime je inspiracija bio Dejv Mastejn, bivši gitarista Metalike i frontmen sastava Megadeth.

(cdm.me)

Portal Analitika