Politika

MITRIĆ: Ljudska prava ne mogu se ni za sekundu suspendovati zakonom

blagota
P
redlagač Zakona o finansiranju političkih partija nije uspio da nađe pravno suvisla rješenja za poboljšanje izbornog procesa, nego je pošao od one čuvene „da cilj opravdava sredstvo“. Ne možete vi bilo kojim zakonom pa ni ovim, da ni jednu jedinu sekundu suspendujete određena ljudska prava, zajamčena ustavom i drugim zakonima, a ne za mjesec, dva ili tri, ocijenio je u intervjuu za „Pobjedu“ prof dr. Blagota Mitrić.

MITRIĆ: Ljudska prava ne mogu se ni za sekundu suspendovati zakonom
Portal AnalitikaIzvor

Upitan da prokomentariše tvrdnju DPS-a da se Zakonom o finansiranju političkih partija za vrijeme izbora uvodi vanredno stanje, Mitrić je odgovorio da se ustvari uvodi- nepravno stanje.

- Da, to što vi zovete vanredno stanje, ustvari je nepravno stanje , a svako nepravno stanje nosi u sebi klicu „vanrednosti“. Ali da pođemo od jednog opšteg pravnog postulata koji se odnosi na zakonodavnu djelatnost – da kad postoji sijaset amandmana na određeni prijedlog zakona, onda je to znak da nešto trulo ima u tom zakonu, jer ako usvojite većinu amandmana onda ste vi u suštini donijeli potpuno drugi zakon, što nije bila intencija zakonodavca, naveo je Mitrić, dodajući da pomenuti zakon izaziva pravnu nesigurnost.

Portal Analitika