Svijet

Priča o Janu Koumu: Nije imao novca za hljeb, a danas je milijarder

2102jan
Jan Koum (37), imao je samo 16 godina kada se njegova porodica doselila u SAD iz Ukrajine, gdje su živjeli u potpunom siromaštvu.

Priča o Janu Koumu: Nije imao novca za hljeb, a danas je milijarder
Portal AnalitikaIzvor

Koum je odrastao u ruralnoj sredini, u kući bez struje i tople vode. Kada su se doselili u Ameriku, njegova porodica zavisila je od bonova za hranu.

U znak sjećanja na svoje teške početke, Koum je ugovor o preuzimanju sa Fejsbukom (Facebook) potpisao baš u kancelariji socijalne službe u Mountain Viewu, gdje je njegova porodica redovno dolazila po bonove. Ovaj put, do kancelarije se dovezao u svojem poršeu.
Koum je WhatsApp osnovao 2009. godine, a samo pet godina kasnije, aplikacija ima više od 450 miliona korisnika, te se očekuje kako će ih uskoro imati i više od milijardu.
U sklopu ugovora o preuzimanju, Koum će postati jedan od članova upravnog odbora Fejsbuka, a dobiće i izdašnu količinu dionica te kompanije.
Koum i njegov poslovni partner Brajan Akton razvili su WhatsApp radeći u kafićima i od kuće. Te 2009. godine, prije nego što su počeli razvijati WhatsApp, Akton se javio na konkurse za posao u Tviteru i u Fejsbuku, no obje kompanije su ga odbile. (Biznis.ba)

 

Portal Analitika