Zanimljivosti

Najbolji domaći lijek protiv prehlade i gripa

2102lijek
H
ladno vrijeme obično sa sobom donosi prehladu i grip. Prehlada nije rijetka pojava ni u toplijim mjesecima, ali je najčešća tokom jeseni i zime. Postoje i razni lijekovi, što farmaceutski što domaći, koji vam mogu pomoći da se riješite prehlade ili gripa, ali jedan od njih je najdjelotvorniji. Možete ga napraviti sami i njegova priprema ne iziskuje nikakvo majstorsko umijeće.

Najbolji domaći lijek protiv prehlade i gripa
Portal AnalitikaIzvor

Sastojci: đumbir, sok od limuna i med.

Zašto baš ova tri sastojka?

Poznato vam je da je limun bogat izvor vitamina C. Pored toga, on sadrži i mnoštvo fitohemikalija koje poboljšavaju imunološki sistem. Đumbir i med, takođe, poboljšavaju imunološki sistem.

Postupak: Preporučujemo korištenje termos boce od jedne litre (u njoj će čaj ostati duže topao). Narendajte “štapić” đumbira dužine tri cm i ubacite ga u termosicu. Dodajte oko 50 ml svježe cijeđenog soka od limuna i dvije kašičice meda. Nakon toga, termosicu napunite ključalom vodom. Nakon 20 minuta čaj je spreman za upotrebu (imajte na umu da ćete prilikom sipanja u šolju morati koristiti cjedilo). Čaj je djelotvoran i kod prvih naznaka prehlade i gripa kao i kada već dobijete iste (ubrzava proces ozdravljenja). Ukoliko ga pijete već kod prvih naznaka, najvjerovatnije se nećete ni razboljeti.

Izvor i foto: minimagazin.info

 

Portal Analitika