Svijet

Izabran najmlađi premijer Italije

2102renci
L
ider italijanske Demokratske stranke Mateo Renci formalno je danas prihvatio da bude novi premijer Italije pošto je uspio da oformi široku koaliciju koja se činiti novu italijansku vladu.

Izabran najmlađi premijer Italije
Portal AnalitikaIzvor

"Mateo Renci prihvatio je da formira novu italijsku vladu", potvrdio je portparol predsjednika države, poslije skoro tri sata razgovora između Rencija i italijanskog predsjednika Đorđa Napolitana.

Renci je poručio da je namjera novog kabineta da pružiti "snažnu poruku međunarodnoj zajednici da će njegova vlada brzo donijeti izborne i ekonomske reforme", prenijela je agencija AFP.

AP dodaje da je izborom Rencija započet "preporod" treće po veličini privrede u eurozoni, koja je zapala u "duboku recesiju".

Bivši gradonačelnik Firence, Renci (39) biće najmlađi premijer Italije, kada sjutra njegov kabinet zvanično položi zakletvu, prenijela je američka agencija.

Predstavljajući novog italijanskog premijera, AFP navodi da Renci uživa veliku popularnost uglavnom zato što nikada ranije bio član vladinog kabineta, parlamenta niti italijanskog političkog establišmenta narušenog korupcijskim skandalima.

Kritičari ga optužuju za prevelike ambicije i netaktičnost, mada skeptici priznaju da je njegov izbor bolji do prijevremenih izbora.

Svojim privlačnim sloganima i pametnim korišćenjem socijalnih mreža, neformalni Renci je posebno popularan među mlađim biračima, tim prije što se često može vidjeti da kruži Firencom na biciklu i voli farmerke, kožnu jaknu i retro naočare za sunce.

Izvor: Tanjug; foto: blic.rs

Portal Analitika