Politika

Vujović: Bojkot parlamenta nanosi štetu DF-u

1001zlatkopocetna
B
ojkot parlamenta neće proizvesti nikakvo dejstvo i nanijeće štetu Demokratskom frontu, ukoliko za tu odluku ne bude obezbijeđena podrška ostalih opozicionih stranaka i međunarodne zajednice, ocijenio je politički analitičar Zlatko Vujović.

Vujović: Bojkot parlamenta nanosi štetu DF-u
Portal AnalitikaIzvor

DF je, nakon neizglasavanja zakona o izboru odbornika i poslanika, odlučio da bojkotuje sjednice parlamenta i pozvao ostale opozicione partije da im se pridruže.

Prema riječima Vujovića, bojkot parlamenta je jedan od radikalnih poteza koje partija može preduzeti i postavlja se pitanje da li je srazmjeran onome što se desilo u parlamentu, odnosno nijesu podržani neki zakoni.

- Vanparlamentarna borba u ovoj situaciji nije dobro rješenje, ali treba sačekati i vidjeti da li je DF ovo uradio na bazi konsultacija sa ostalim opozicionim partijama i međunarodnom zajednicom. Ukoliko je ovo inicijativa DF-a za koju nije obezbijeđene podrška drugih aktera, neće proizvesti nikakvo dejstvo i nanijeće štetu isključivo Frontu, rekao je on agenciji MINA.

Kako je kazao, teško se može na drugu partiju uticati bojkotom da ona prihvati stavove onog ko pokreće bojkot.

- Međutim, sve zavisi od međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica je dosad imala veoma negativan odnos prema bojkotu parlamenta, jer predstavnici građana su izabrani da u parlamentu zagovaraju one ideje i vrijednosti za koje su dobili povjerenje, rekao je Vujović.

On je ocijenio da odluku DF-a o bojkotu parlamenta treba velikim dijelom sagledavati u odnosu na ponašanje drugih opozicionih partija prema toj inicijativi.

- Ukoliko bi takva odluka bila izolovana, odnosno da DF ostane bez podrške ostalih opozicionih partija, onda vjerovatno neće proizvesti nikakvu posledicu za ostvarivanje ciljeva DF-a, a na neki način će dodatno urušiti pozicije DF-a, prije svega u procesu donošenja odluka u parlamentu, saopštio je Vujović.

On smatra da treba sačekati i vidjeti da li DF za takvu odluku ima podršku partnera van Crne Gore, međunarodnih aktera, ili je to njihova samoinicijativna i odluka koja je bez podrške.

- Dešavali su se bojktoti i ranije i generalno nijesu napravili veliki pomak. Tako da dok ne znamo kakav je stav, prije svega, ostalih političkih partija i međunarodnih aktera prema ovoj inicijativi, ne možemo u potpunosti procijeniti da li će ova odluka biti kontraproduktivna ili u korist onoga za šta se zalaže DF, poručio je Vujović.

Portal Analitika