Svijet

KIJEV: Janukovič popustio, Kličko kaže da prihvata sporazum

2102kijev
P
ucnji ponovo odjekuju ulicama Kijeva, poslije relativno mirne noći tokom koje su predsjednik i predstavnici opozicije, EU i Rusije pokušavali da postignu dogovor.

KIJEV: Janukovič popustio, Kličko kaže da prihvata sporazum
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič je danas objavio da će raspistati prijevremene izbore, i da se ova zemlja vraća Ustavu iz 2004. godine.

Lider ukrajinske opozicije Vitalij Kličko rekao je da treba da se nastave pregovori, ali da će prihvatiti predlog Janukoviča. - Prihvatićemo ponuđeni dogovor - naveo je Kličko.

Papa Franja i kardinali iz cijelog svijeta okupljeni danas u Vatikanu uputili su poziv da se prekine svako nasilje u Ukrajini, prenio je portparol Vatikana.

Oni su izrazili svoje "strahovanje" zbog "dramatičnog razvoja situacije" u Ukrajini i izrazili želju da se "hitno prekine svako nasilje i da se ponovo uspostave sloga i mir", rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Kako javlja AP, pristalice opozicije utvrđuju barikade i spremaju se za nove okršaje u kojima je do sada poginulo 77 ljudi, a više stotina je ranjeno. Najnoviji izvještaji govore o novim sukobima. Ukrajinska policija je saopštila da je "uzvratila paljbu", nakon što su na pripadnike snaga bezbjednosti pucali demonstranti locirani između Majdana i zgrade parlamenta.

Demonstranti kažu da ne žele izbore u decembru, nego da Janukovič odmah ode sa vlasti.

- Njegovu hitnu ostavku želimo, ne izbore u decembru - rekao je jedan od vođa demonstranata Igor Lučenko za sajt "Pravda".

Nezvanično, demonstranti pokušavaju da uđu u zgradu parlamenta i potpuno su potisnuli policijske snage.

BBC prenosi informaciju sa Majdana, da su se naoružanim demonstrantima "pridružili i članovi naoružanih policijskih snaga sa zapada zemlje".

"Znamo da koristimo oružje, odgovorićemo ako iko uputi jedan metak ka narodu. Odbranićemo naš narod, kao što to od nas zahtjevaju Ustav i zakletva koju smo položili. Ovdje smo da spriječimo nasilje, zaštitimo mirne demonstracije", rekao je sa bine na Majdanu policajac sa zapada zemlje Vasilij Krikavski.

2102kijiev2
Podsjetimo, iako dešavanja u Kijevu privlače najviše pažnje, sa zapada Ukrajine posljednja dva dana stižu informacije da su pojedine lokalne vlasti "otkazale poslušnost Janukoviču".

Rano jutros, ministarstvo zdravlja Ukrajine je saopštilo da je najmanje 77 osoba je poginulo u sukobima demonstranata i pripadnika bezbjednosnih snaga u Kijevu.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je 577 osoba povrijeđeno, od kojih je 369 zadržano u bolnici.

Kako je agenciji Itar-Tass rečeno u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, 130 pripadnika bezbjednosnih snaga je ranjeno iz vatrenog oružja u posljednja tri dana.

Posije žestokih sukoba, koji su posljednja tri dana potresali Kijev, pres služba ukrajinskog predsjedništva je saopštila da je noćas postignut sporazum o rješavanju krize tokom tokom višečasovnih pregovora ukrajinskih opozicionih lidera i predsjednika Viktora Janukoviča uz posredovanje tri ministra EU.

Ipak, ministri EU su naveli da se pregovori nastavljaju.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen osudio je danas "krvoproliće" u Ukrajini i pozvao vojsku Ukrajine da se ne miješa u krizu.

- Na ukrajinskoj vladi je odgovornost da se oružane snage ne umiješaju u političku krizu - rekao je Rasmusen.

Rasmusen je zatražio od svih strana u sukobu da "odmah prekinu spiralu nasilja" i podvukao da je "dijalog jedini način da se dođe do mirnog rješenja".

NATO je u srijedu zaprijetio Ukrajini da će preispitati medjusobnu saradnju, ako ukrajinska vojska interveniše protiv opozicionih demonstranata.

izvor:b92.net, blic.rs

Portal Analitika