Zanimljivosti

Žabljak: Naučno-stručni skup Informacione tehnologije 2014.

21it
N
aučno-stručni skup INFORMACIONE TEHNOLOGIJE 2014., koji će se održati od 24.do 28. februara 2014. godine na Žabljaku, nastavlja sa kontinuitetom punih 19 godina.

Žabljak: Naučno-stručni skup Informacione tehnologije 2014.
Portal AnalitikaIzvor

Elektrotehnički fakultet i Centar informacionog sistema Univerziteta Crne Gore, uz učešće velikog broja naučnika i stručnjaka iz Crne Gore i inostranstva, nekoliko mjeseci priprema ovaj tradicionalni događaj. Pored organizacionih priprema, najviše je truda uloženo u recenziranje i klasifikaciju velikog broja autorskih radova kao i odabiru tema okruglih stolova, plenarnih prezentacija I radionica. Cilj Skupa je sveobuhvatno i multidisciplinarno sagledavanje aktuelnosti u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija u Crnoj Gori i svijetu. Pokrovitelj ovog Skupa je Minstarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i Univerzitet Crne Gore.

Do sada je za skup prijavljeno oko 70 autorskih radova domaćih i inostranih autora. Proces recenziranja je u toku i organizatori očekuju da će Programski odbor izvršiti selekciju kvalitetnih radova čiji će rezultati biti dostupni, kako učesnicima Skupa, tako i svim zainteresovanim kolegama preko web sajta www.it.ac.me.

U okviru Skupa će se održati interesantna radionica iz aktuelne oblasti ICT-a „Razvoj mobilnih aplikacija“ koju će realizovati profesori, saradnici i studenti sa ETF UCG. Pored radionice, na Skupu će biti prezentovani uspješni projekti finansirani od strane evropskih fondova, kao I projekti Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije “ECDL za digitalnu Crnu Goru”, “Wireless Montenegro” i „Open Govrenment Data (OD) inicijative u Crnoj Gori“. Pošta Crne Gore će predstaviti neke od novih elektronskih servisa iz svoje ponude.

Jedna od ključnih tema ovogodišnjeg skupa će biti i potreba Crne Gore za uspostavljanje tačke razmjene nacionalnog internet saobraćaja. U tu svrhu će biti organizovan okrugli sto na temu "IXP4ME – potreba i dileme". Uvodničari i učesnici na okruglom stolu (Agencija za telekomunikacije i poštansku djelatnost, Ministarstvo za informaciono društvo Crne Gore, CIS UCG, ETF UCG i zainteresovani operateri) će razmatrati inicijative, argumente i nacrt studije izvodljivosti prvog IXP-a u Crnoj Gori..

Kao i ranijih godina, biće omogućeno da šira stručna javnost i svi zainteresovani prate i učestvuju na Skupu preko Interneta, putem videokonferencije preko zvaničnog sajta (www.it.ac.me).

Na ovaj način, koristeći tehnologije koje promovišu, čine ovaj skup otvorenim i dostupnim što većem auditorijumu.

Organizatori očekuju oko 150 učesnika i nadaju se da će učesnici sa ovogodišnjeg skupa, kao I ranijih godina, sa Durmitora ponijeti uspomene na nezaboravna druženja, zabave, skijanje i razmjenu znanja i iskustava.

Svečano otvaranje Skupa je 25. februara u 18 časova u hotelu “Žabljak” na Žabljaku.

Portal Analitika