Region

Pospremanje pred izbore

2102srbijaPOCETNA
Čudo je predizborna kampanja: SNS je uhapsio “mangupa iz svojih redova” ne vodeći računa o zakonu. Istovremeno, u političku igru je ponovo vraćen i najbogatiji Srbin, Miroslav Mišković koji je bio Vučićev „kapitalni ulov” ali sada postaje i „kapitalni problem” jer naprednjaci ne vide da politička eksploatacija „lova na krupne ribe” ipak ima granice.

(Iz Beograda za Portal Analitika)

Pospremanje pred izbore
Portal AnalitikaIzvor

U prvoj „nenasleđenoj” aferi tokom vladavine Aleksandra Vučića - propasti Univerzal banke - stradao je narodni poslanik Dragan Tomić, kojeg pozivanje na poslanički imunitet nije spasilo hapšenja. Zbog sleda događaja oko ukidanja imuniteta, ceo slučaj je praćen kršenjem zakona od strane tela koje zakone donosi – Skupštine Srbije. No, Vučiću je izgleda bilo strategijski važno pokazati da se u borbi protiv korupcije hapsi čak i poslanik naprednjaka.

2102dragantomic

Afera u kampanji: To što parlament nije imao kvorum kada je na Dan državnosti, odlučivao o Tomićevoj sudbini, poprimilo je i komične obrise. I to kakve: sam Tomić se, preko svog advokata, ponudio da dođe iz pritvora i osugura kvorum kako bi mu parlament ukinuo imunitet - tri dana pošto je uhapšen!?

Opozicija, od kojih je najglasnija bila Demokrtaska stranka, ceo slučaj je opisala kao deo predizborne kampanje, dok su se naprednjaci branili populističkim floskulama da partijska knjižica nikoga ne može lišiti odgovornosti za nesavesno poslovanje. Nešto u stilu one stare kovanice - nećemo se držati zakona k’o pijan plota.

U momentu kada je trebalo pokazati učinke borbe protiv korupcije - na čijoj paroli je Vučić i dobio prethodne izbore i uz koju održava viskok rejting - bilo je važno uhapsiti nekog iz stranačkog vrha kako bi se pokazalo da su pred zakonom svi jednaki. To što je prvo trebalo Tomiću skinuti imunitet, pa tek onda čoveka uhapsiti, ostavlja Tomiću mogućnost za tuži državu. Narodnu banku Srbije će, kako je najavio, tužiti Nebojša Divljan, najveći akcionar Univerzal banke.

Šta se ustvari dogodilo?

2102miskovicidjilasKolaps Univerzal banke prva je koruptivna afera koja je izvorno potekla iz perioda Vučićeve jednoipogodišnje vladavine. Prva je koja nije “nasleđena” iz vremena njegovih prethodnika, Tadićevih demokrata. Banka je, međutim, urušena po istovetnom obrascu na kojem su stradale Agrobanka i Razvojna banka Vojvodine, dve kapitalne finansijske afere teške nekoliko stotina miliona evra, koje se stavljaju na dušu DS-u.

To bi moglo da znači da se Vučićeva vlada nije odrekla mehanizama isisavanja novca iz banaka, po receptu koji je ustanovljen pre njih, iako je upravo taj mehanizam Vučić označavao kao temelj korupcije protiv koje se bori.

Obrazac rušenja banaka: Univerzal banka je doživela slom nakon što je u upravu banke upala jedna interesna grupa koju su činili najveći dužnici banke, kompanije Farmakom, Beohemija i Interkomerc, rekao je Nebojša Divljan, najveći akcionar Univerzal banke.

2102nebojsadivljan

On je objasnio da su ovi najveći dužnici banke progurali Dragana Tomića, poslanika SNS-a, do tada nižeg rukovodioca banke u Šapcu, u upravu banke. Tomić je postao predsednik Izvršnog odbora banke i ubrzo je promenio rukovodeću strukturu banke. Tada banka počinje da odobrava kredite velikom broju anonimnih firmi koje su morale biti povezane sa pomenutim kompanijama.

Divljan kaže da je guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković i svim nadležnim instancama koje su zadužene za nadzor banaka, u maju 2013. uputio dopis u kome ih je obavestio o obziljnim nepravilnostima i predložio da se hitno izvrši vanredna kontrola banke. Nije dobio odgovor.

“Ćutanje NBS sam shvatio kao podršku rukovodstvu banke i od tada sam povukao status pasivnog akcionara, jer je učešće u radu organa bilo beskorisno”, rekao je Divljan.

Odbacivši svaku odgovornost NBS, guvernerka Tabaković kaže da radi od 18 do 20 sati dnevno (!), kao i da je Univerzal banci oduzeta dozvola za rad nakon što je u Večernjim novostima izašao tekst da će ova banka bankrotirati. Ona je ispričala da je dva dana nakon objavljivanja tog teksta iz banke podignuto tri miliona evra štednje.

”Bilo je očigledno da neko iz banke pokušava da izvuče ono što se zove živ i zdrav novac, a da se na državu prebaci sav teret”, konstatovala je Tabaković.

2102tabakovic

”Šta će stranački čovek da vodi privatnu banku”, pitao je poslanik DS-a Borislav Stefanović. Odgovora nije bilo, ali pitanje je svakao zanimljivije kada se zna da su depozite u Univerzal banci držala javna preduzeća: Jugoimport SDPR, Zastava oružje, Službeni glasnik, Zavod za udžbenike, Dunav osiguranje i Termoelektrane Nikola Tesla.

Vučić ili Mišković: Uporedo sa pričom o krahu ove banke, Vučićevi medijski stratezi proturili su i priču da je najbogatiji Srbin Miroslav Mišković izdvojio čak sto miliona evra da bi srušio Vučića. Ta suma je odmah naišla na ismejavanje dela javnosti, uz opaske da sa tim novcem i predsednik SAD može da se sruši.

Ipak, nije slučajno što se Mišković ponovo uvodi u igru, jer je borba protiv korupcije SNS-a i počela Miškovićevim hapšenjem, a još uvek nije dobila sudsku završnicu. Naime, sada je iz Divljanove biografije izvučen i podatak da je bio generalni direktor Delta Đenerali osiguranja, što bi verovatno trebalo da znači da je bankarska afera, u stvari, novo Miškovićevo delo - upereno protiv Vučića.

2102kurir

Pitanje je da li bi Univerzal banka krahirala ovako brzo i pod ovako dramatičnim okolnostima, da nije predizborne kampanje. Za kampanju uoči glasanja za novi parlament Srbije preostalo je efektivno tek tri sedmice, što znači da je vreme za povlačenje jakih aduta, kako bi podrška bila uvećana ili makar osigurana. Što se Vučića i njegovih naprednjaka tiče, borba protiv korupcije i kriminala oproban je recept za uspeh i od njega ne odustaju, što znači da će i do izbora 16. marta ta parola biti ključna u pridobijanju biračke podrške. Na istoj platformi, SNS je dobio izbore pre dve godine, ali sada joj daje novi “kvalitet” činjenicom da je sposoban da raščišćava i sopstvene redove, ukoliko se neko bude osmelio da poziciju vlasti iskoristi za bogaćenje.

“Ili ćete glasati za narodnu, ili za Miškovićevu vladu”, glasi ključna parola Vučićeve partije, koja je izazvala ne malu ljutnju ostalih učesnika na izborima, zbog svog teško prihvatljivog uprošćavanja i svođenja svih osim SNS-a na ravan podružnica Delte i njenog vlasnika Miškovića. U štabu SNS-a je verovatno procenjeno da upravo takva poruka treba biti upućena glasačima te stranke, jer je hapšenje, a potom i suđenje Miroslavu Miškoviću simbol Vučićeve i SNS-ove borbe protiv korupcije.

Granice eksploatacije: U isto vreme, tekstovima u tabloidima, ali i kroz izjave zvaničnika SNS-a, oblikuje se ambijent u kojem bilo kakva kritika na račun vladajuće partije, a posebno njenog lidera, može da se svrsta u posao koji plaća Mišković.

2102dacicivucicSlučaj vlasnika Delte i najvećeg srpskog biznismena, svakako jeste najkrupniji “ulov” u poslednjoj deceniji, kada je reč o odnosu države prema malverzacijama u visokom biznisu. Međutim, politička eksploatacija tog slučaja ima svoje granice, iako se čini da Vučić i SNS ne misle tako. Jedan od njihovih protivnika poručio im je tim povodom da “Miškovićem ne mogu nahraniti gladne”, što može da zvuči i kao dobronamerno upozorenje savetnika za strategiju kampanje.

Ipak, nema sumnje da će SNS do poslednjeg dana kampanje i to sve oštrije, ploviti na talasu svojih uspeha u borbi protiv kriminala, označavajući sve druge kao metu u toj borbi, ili u najmanju ruku – kao kolebljivce. Da bi dokazali svoju privrženost ostvarenju tog cilja, hapšenje “mangupa iz svojih redova” treba da posluži kao važan dokaz posvećenosti i nepokolebljivosti. A, da li će propast Univerzal banke ili hapšenje njenog prvog čoveka otvoriti nove procese, uperene protiv vlade i SNS, o tome će se razmišljati posle izbora.

Violeta CVEJIĆ

Portal Analitika