Politika

KONJEVIĆ: U MUP-u nema klanova, iako neki pokušavaju da utiču na zaposlene

2002konjevic
D
o prekompozicije političke scene u Crnoj Gori došlo je još 2011. godine, od Zakona o opštem obrazovanju, kada je DPS u Skupštini izglasao zakon sa gotovo cijelom opozicijom i derogirao crnogorski jezik, kazao je potpredsjednik SDP-a i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević u emisiji U centar na TVCG.

KONJEVIĆ: U MUP-u nema klanova, iako neki pokušavaju da utiču na zaposlene
Portal AnalitikaIzvor

Odgovarajući na pitanje urednika Andrije Nikolića da li je glasanje SDP-a i opozicije o setu izbornih zakona „potvrda da je stvorena nova parlamentarna većina i da je došlo do prekompozicije na političkoj sceni u Crnoj Gori“, Konjević objašnjava pojašnjem onoga što se dešavalo prije tri godine. Uz komentar da „politika ponekad iznjedri brze reakcije, pa zaboravimo što se dešavalo prije godinu dana“, on je podsjetio na okolnosti koje su prethodile usvajanju prethodnog izbornog zakona, ali – prije svega – Zakona o opštem obrazovanju, čija je prva verzija proglašena neustavnom.

- Zakon je bio posljedica političkog dogovora napravljenog kroz komunikaciju tadašnjeg premijera Igora Lukšića i opozicionih predstavnika, vezana za poziciju crnogorskog jezika, kao službenog, i jezika u službenoj upotrebi. U Skupštini se tada dešava da DPS, sa gotovo cijelom opozicijom, uključujući PzP i Socijalističku narodnu partiju, usvaja još gore odredbe Zakona o osnovnom obrazovanju koji derogiraju poziciju crnogorskog jezika, odnosno afirmišu poziciju službenih – prevashodno srpskog. To jedno glasanje o vrlo osjetljivoj, identitetskoj temi nas, nažalost, još uvijek duboko dijeli.

Poruka predsjednika SDP-a i Skupštine, Ranka Krivokapića premijeru Milu Đukanoviću da je podnošnjem inicijative Skupštini za izglasavanje povjerenja Vladi lako utvrditi da li je SDP u vlasti, ne smatra najavom kraja vladajuće koalicije, već "elementarnim demokratskim principom".

- Ne znam šta je predsjednik Ranko Krivokapić rekao danas, osim onoga što je elementarni ustavni princip. Ukoliko imate koalicionu vladu, a mi je imamo, i u toj vladi postoje kod jednog od koalicionih partnera dileme da li je neko partner, onda je ustavna procedura jasna: da predložite Skupštini da se izjasni da li ta vlada ima povjerenje ili ne. To je zapisano u Ustavu, i Krivokapić nije rekao ništa drugo nego parafrazirao ono što je tu upisano. Naravno, to nije upisano samo u Ustavu Crne Gore, to je elementarni demokratski princip - dodao je Konjević.

Formiranje takozvanog "državotvornog bloka" na lokalnom nivou sa Pozitivnom, Konjević vidi kao pravo rješenje za lokalne izbore u Podgorici.

U Glavnom gradu su na vlasti DPS, Narodna stranka, Demokratska srpska stranka i jedan odbronik Nove srpske demokratije već pune tri godine. Ako u Glavnom gradu Crne Gore, koji čini administrativni, univerzitetski i privredni centar Crne Gore, pune tri godine vlada lokalni DPS, da li ima išta prirodnije nego formirati državotvorni blok na lokalnom nivou, kako bismo dodatno pokazali da je u Podgorici potrebna promjena koja će obezbijediti da su na vlasti partije koje ne dovode u pitanje elementarna načela Ustava Crne Gore – smatra Konjević.

Konjević je istakao da će narednih dana prepoznati propuste i pružiti šansu „onima koji mogu na adekvatniji način da na to odgovore“, dodajući da ni direktor Uprave policije Stojanoviću i niti on ne bježe od odgovornosti.

- Naša je ustavna obaveza da se svaki građanin osjeća sigurno. Ako imamo događaje koji to povjerenje mogu da poljuljaju, a dešavanje u KCCG je jedno od tih, moramo da utvrđujemo odgovornost, vrlo brzo. Koristim priliku da se izvinim osoblju KCCG, direktorima Mijoviću i Dobričaninu, svom medicinskom osoblju koje je bilo te večeri u bolnici, i građanima zbog neadekvatne reakcije policije.

Na izričito pitanje da li se napadi na novinare i imovinu medija koriste kao sredstvo unturašnjeg obračuna unutar Ministarstva unutrašnjih poslova što, kako kaže Nikolić, "potvrđuju glasine", Konjević je u više navrata odgovorio da - ne odgovara na glasine.

- Ne želim o tome da govorim, jer bih sebe doveo u poziciju da jednim dijelom podataka kojim raspolažem, koji imaju određeni stepen tajnosti, povrijedio sve ono što UP radi.

Ministar unutrašnjih poslova potcrtava da u ministarstvu na čijem je čelu ne postoje klanovi, ali i da postoje oni koji pokušavaju da utiču na jedan dio zaposlenih.

- Da li neko sa strane misli da može da utiče na jedan dio pripadnika i da li to pokušava, vjerujem da da... A posljednji napadi na medije i njihovu imovinu su samo posipanje soli na nedovoljno zaraslu ranu. Mi prvo treba da identifilikujemo izvršioce, a paralelno sa tim da vidimo ko je bio nalogodavac napada - kazao je Konjević.

On takođe smatra da je bezbjedan i kaže:

- Ja se osjećam bezbjedno, ali dijelim bojazan jednog dijela ljudi zbog posljednjih događaja i da je u određenom smislu poljuljano povjerenje u postupke pripadnika crnogorske Policije. Ono što mogu da uvijerim građane jeste da i one greške koje smo ovih dana pravili, vjerujem da ćemo znati da nađemo adekvatan odgovor, u razgovorima sa menadžentom Policije i Ministarstvom, za ljude koji nemaju dovoljno kapaciteta da profesionalno postupa i dovede u poziciju da jedan dio građana posumnja u sve – kazao je Konjević i dodao da ima privilegiju da se osjeća sigurno, zbog odnosa koji Uprava policija.

Portal Analitika