Region

TADIĆ: Amfilohije je bio politička podrška „ravnogorskom pokretu“

2002boristadic
M
itropolit SPC Amfilohije nikada nije zastupao ljotićevsku ideologiju, ali jeste - u političkom smislu - bio podrška ravnogorskom pokretu, kazao je bivši predsjednik Srbije i lider Nove demokratske stranke Boris Tadić, u emisiji Načisto Petra Komnenića na Televiziji Vijesti.

TADIĆ: Amfilohije je bio politička podrška „ravnogorskom pokretu“
Portal AnalitikaIzvor

Na komentar Komnenića da je Dobrica Ćosić u „Piščevim zapisima“ citirao pismo u kome je svojevremeno mitropolitu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohiju napisao da je „ideologija srpske crkve vulgarno, ljotićevski i četnički antikomunistička“ i u kome optužuje crkvu da revanšizmom građanski rat, Tadić je rekao:

- Bilo je takvih vladika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, nema dileme. Ima ih i danas. Tu vrstu ideologije mitropolit Amfilohije nikada nije zastupao, niti ima ljotićevsku ideologiju. Ali jeste, u političkom smislu, bio jedna podrška ravnogorskom pokretu.

Tadić je govorio i o napadima na novinare, optužbama crnogorske vlasti na njegov račun i predstojećim izborima u Srbiji.

Urednik emisije Načisto dodaje da je pod politički kišobran Vojislava Koštunice, crnogorski premijer Milo Đukanović, u više navrata, stavio i ubistvo urednika podgoričkog Dana Duška Jovanovića iz 2004. godine, kazavši da su ga ubili oni koji su ga najviše koristili dok je bio živ.

- Kada bih znao bilo šta o tome, prvo bih to dostavio kao informaciju istražnim organima u Crnoj Gori. I ne bih govorio to ni u medijima. Na žalost – zato što mislim da istraga i u tom slučaju mora da dovede do kraja, i do ubica i do nalogodavaca – nisam nikada vladao bilo kakvom informacijom koja bi bila od pomoći. Na žalost, i ubistva novinara nisu samo zversko ili zločin sam po sebi. Ubistvo novinara je rušenje demokratskog poretka i budućnosti svake zemlje. Tu odgovornost imamo i mi, kada je u pitanju Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović – tri nerasvetljena ubistva u Srbiji. Ali, tu odgovornost imate i vi u Crnoj Gori, kada su u pitanju ubistva novinara i bacanje bombi na redakciju i fizički napadi na novinare koji se dešavaju. Jer, sa takvom politikom i sa takvim odnosom prema novinarstvu i medijima, naša društva nigde neće stići u budućnosti – kazao je Tadić.

S druge strane, Tadić potcrtava da nikada nije čuo da ga Đukanović „praktično označavao kao crnogorskog neprijatelja“.

- Naprotiv. Kad god sam dolazio u Crnu Goru bio sam dočekivan krajnje prijateljski. Te izjave su pitanje za Đukanovića, a ne za mene. Meni je jako žao da izvestan makjavelizam u politici, u javnosti postoji, a da on ne postoji u stvarnosti, u životu. Gospodin Ranko Krivokapić je čovek sa kojim imam vrlo prijateljsku komunikaciju svih tih godina kada se pojavljuju međusobne optužbe između Vujanovića i Krivokapića. Gospodina Filipa Vujanovića, takođe Svetozara Marovića, uključujući Đukanovića, sam pre nekoliko dana u krajnje prijateljskom tonu susreo na minhenoskoj bezbednosnoj konferenciji i lepo smo razgovarali.

Bivši predsjednik Srbije kaže da će se tek vidjeti kakve su veze Stanka Subotića sa aktuelnom srpskom i crnogorskom vlasti, i koja je njegova prava uloga.

- Ja bih Vam odgovorio na to pitanje da znam jasan odgovor. A znam sledeće: da ćemo to videti na kraju procesa koji se vodi protiv Stanka Subotića vezano za šverc cigareta. Ne znam da li je on kriv, ili nije kriv. To će utvrditi sud. Ali strukuru i prirodu odnosa između njega i novih vlasti videćemo na kraju ovog procesa – zaključio je Tadić.

Portal Analitika