Politika

Opozicija pozdravlja odluku Vujanovića

1402vujanovicok
P
redsjednik Crne Gore Filip Vujanović neće zakazati lokalne izbore do 24. ili 25. marta, jer će do tada dati šansu Skupštini da usvoji Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Opozicija pozdravlja odluku Vujanovića
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, zakonski uslovi za zakazivanje izbora u Glavnom gradu i drugim opštinama su ispunjeni i prije izglasavanja paketa izbornih zakona.

Ipak , Vujanović je procijenio da bi trebalo sačekati jer bi, u suprotnom, izbori bili održani po propisima koji se primjenjuju na dan raspisivanja izbora.

Dritan Abazović iz Pozitivne kaže da se konačno čulo nešto od predsjednika države što je u skladu sa demokrastkom praksom.

- Mislim da bi bilo krajnje nedemokratski i nastavak političkog nasilja da je raspisao izbore a da nije sačekao da se Gordijev čvor oko izbornih zakona otpetlja. Mislim da je i njegov izbor dodatno doprinio da se poveća nepovjerenje u izborni proces, vjerovatno osjeća grižu savjesti pa sada nije želio da napravi još jedan potez koji bi vodio ka produbljivanju evidentne političke krize – rekao je Abazović za Antenu M.

Stav DF-a je jasan, kaže Goran Danilović i nada se da su ih iz DPS-a dobro razumjeli. Bez obzira na to kakav je stav predsjednika države, DF se u Parlament ne vraća osim pod jednim uslovom:

- Potpuni bojkot Parlamenta ukoliko se pod hitno ne usvoji izborni zakon, jer bez njega su izborne krađe trajna kategorija. Nema pogađanja oko izbornog zakona, nego, s obzirom na to da je Đukanović izjvio kako je njemu civilizacijski sporan odnos prema manjinama onda možemo pričati samo o toj tački izbornog zakona u skladu sa Ustavom – rekao je Danilović za podgorički radio.

Iz SNP-a pozdravljaju odluku Vujanovića.

- Očigledno je to urađeno da se stvore uslovi za jedan dodatni rad kako bi izborna regulativa po kojoj će se sprovesti ti lokalni izbori bila u cjelosti donešena kao takva i stvoren zakonodavni osnov na kojem treba graditi povjerenje na predstojećim izborima – rekao je poslanik SNP-a Neven Gošović.

Posljednji neradni dani za održavanje izbora su 24. i 25. maj. Shodno tome,kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, posljednji dani kada izbori mogu da budu raspisani su 24. i 25. mart.

Ako zakon bude usvojen i stupi na snagu prije tih datuma, Vujanović će ranije raspisati izbore jer,kako je saopšteno, korektno bi bilo da učenicima izbora za kampanju bude ostavljen duži rok od šezdeset dana, što je najkraći rok od zakazivanja do održavanja izbora.

 

Antena M

Portal Analitika