Novi proizvodi

FIAT panda kros - novi mali terenac

2002fiat
F
IAT će na sajmu automobila u Ženevi predstaviti novu terensku verziju pande. Automobil je zasnovan na modelu panda 4x4, ali će u odnosu na njega imati izmijenjen, robustniji izgled, sa više zaštitnih dodataka.

FIAT panda kros - novi mali terenac
Portal AnalitikaIzvor

Panda kros (Panda Cross) pridružila se porodici ofroud modela koja je do sada obuhvatala pandu 4x4 i pandu treking. Na osnovu fotografija, čini se da je FIAT ipak malo pretjerao u modifikaciji i vizuelnoj nadogradnji dizajnerski uspjele pande 4x4.

Prednji dio automobila dobio je potpuno drugačiji branik sa velikom zaštitnom pločom na donjem dijelu. Svijetla za maglu premještena su naviše, kako bi se spriječila oštećenja od udara kamenčića, i zajedno za farovima dobila su dodatnu plastičnu oblogu.

Dodatnu zaštitu imaju i ugaoni djelovi prednjeg branika, maska hladnjaka, lukovi blatobrana iznad točkova i donji djelovi vrata, a instalirani su i novi krovni nosači. Stop svijetla su takođe presvučena zaštitnim elementima, tako da im je maksimalno smanjena površina koja je podložna oštećenjima, baš kao i donji dio zadnjeg branika.

Osim toga, FIAT panda kros opremljen je i specijalno dizajniranim 15 inčnim alu felnama.

Italijanski proizvođač nije objavio fotografije unutrašnjosti, ali je saopštio da će enterijer automobila biti obložen kožom, a putnicima će kao standardni dio opreme na raspolaganju biti Blue&Me multimedijalni sistem i automatski klima uređaj.

Poput modela panda 4x4, i kros verzija imaće permanentni pogon na sva 4 točka. Snaga će se preraspoređivati između prednje i zadnje osovine u odnosu koji diktiraju trenutni uslovi vožnje, odnosno u zavisnosti od prijanjanja točkova na podlogu. FIAT panda kros između ostalog opremljena je i Hill Descent Control sistemom asistencije koji olakšava kretanje kada se automobil spušta niz strmi teren.

Izbor pogonskih jedinica uključuje 0.9 litarski TwinAir sa 90 ks (66 kW) i 145 Nm maksimalnog obrtnog momenta i 1.3 litarski MultiJet II sa 80 ks (59 kW) i 190 Nm. Oba motora imaju po 5 ks više u odnosu na snagu koju razvijaju u drugim verzijama modela panda.

TwinAir benzinac dolazi sa specijalnim šestostepenim manuelnim mjenjačem kod koga prva brzina ima skraćen prenosni odnos zbog lakšeg polaska uzbrdo i kretanja pod velikim nagibom.

FIAT panda kros imaće premijeru na auto-salonu u Ženevi, a u prodajne salone stiže u jesen 2014. Cijena će biti saopštena uoči početka prodaje, ali zna se da će kros verzija biti nešto skuplja od klasične pande 4x4.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika