Politika

PREDSJEDNIŠTVO DPS-a: Spremni za nastavak razgovora o izbornom zakonu

okpredsjednistvo
P
redsjedništvo Demokratske partije socijalista ocijenilo je večeras pozitivnim spremnost Demokratskog fronta da se u najkraćem roku nastave razgovori u parlamentu o razlozima zbog kojih nije usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika.

PREDSJEDNIŠTVO DPS-a: Spremni za nastavak razgovora o izbornom zakonu
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik DPS-a Milo Đukanović, razmatrana su, kako je saopšteno Portalu Analitika, aktuelna politička pitanja, uključujući i aktivnosti u Skupštini Crne Gore na usvajanju izbornog zakonodavstva.

Poslanici Demokratskog fronta (DF) potpuno će bojkotovati rad Skupštine, zbog odbijanja Demokratske partije socijalsita (DPS) da glasa za predlog Zakona o izboru odbornika i poslanika. Komentarišući obrazloženje predsjednika DPS da je neprihvatanje afirmativne akcije na lokalnom nivou razlog zbog čega DPS nije glasao za zakon, u Fronta su iskazali spremnost da u najkraćem roku otvore dijalog u okviru Kolegijuma predsjednika Skupštine o pronalaženju prihvatljivog rješenja, na osnovama definisanim Ustavom.

- Predsjedništvo DPS je istovremeno ocijenilo pozitivnim spremnost DF-a da se u najkraćem roku nastave razgovori u parlamentu o razlozima zbog kojih nije usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika. Princip afirmativne akcije na lokalnom nivou, u skladu sa Ustavom Crne Gore, štiti prava manjina i bio je jedan od odlučujućih argumenata za odnos DPS-a prema predloženom zakonu.

- Predsjedništvo je zaključilo da je odgovornim insistiranjem na ustavnosti predloženih zakonskih rješenja, DPS potvrdila najviši nivo odgovornosti za ukupnu pravnu i političku stabilnost u Crnoj Gori. Istvoremeno, Predsjedništvo je izrazilo nadu da će u nastavku razgovora biti stvorene sve pretpostavke za punu potvrdu afirmativne akcije na lokalnom nivou, u skladu sa podnijetim amandmanima koji se odnose na to pitanje, čime bi bili stvoreni uslovi da DPS na odgovarajući način doprinese usvajanju pomenutog zakona, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika