Politika

PREDSJEDNIŠTVO DF: Totalni bojkot rada Skupštine zbog neusvajanja izbornog zakona

1202dflogook
P
redsjedništvo Demokratskog fronta je na današnjoj sjednici razmatralo političke posljedice odbijanja DPS da glasa za Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika u Skupštini Crne Gore i donijelo odluku o totalnom bojkotu rada parlamenta i pozvalo ostale opozicione partije da isto učine, navedeno je u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

PREDSJEDNIŠTVO DF: Totalni bojkot rada Skupštine zbog neusvajanja izbornog zakona
Portal AnalitikaIzvor

- Ovim neodgovornim činom DPS-a dodatno je produbljeno nepovjerenje između opozicije i vlasti nastalo brutalnom izbornom kradjom i zloupotrebom državnih resursa na predsjedničkim izborima . Na ovaj način DPS je direktno preuzeo odgovornost za nastavak parlamentarne i ukupne političke krize u Crnoj Gori, navedeno je u saopštenju.

Predjedništvo DF je donijelo odluku o totalnom bojkotu rada Skupštine. Pod ovim se podrazumjeva neučestvovanje poslanika DF u radu radnih tijela i plenuma. DF poziva ostale opozicione partije da se pridruže totalnom bojkotu rada Skupštine, dok se kriza ne riješi, navedeno je u zaključcima.

Imajući u vidu javno obrazloženje predsjednika DPS da je neprihvatanje afirmativne akcije na lokalnom nivou, navodno razlog, zbog čega DPS nije glasao za zakon, DF iskazuje svoju spremnost da u najkraćem roku otvori dijalog u okviru Kolegijuma predsjednika Skupštine o pronalaženju prihvatljivog rješenja, na osnovama definisanim Ustavom, navodi se u zaključcima sa Predsjedništva DF.

Predsjedništvo DF poziva predsjednika Skupštine da, isključivo oko pitanja afirmativne akcije, odmah inicira dijalog u cilju hitnog rešavanja tog problema. Zato DF i dalje ostaje spreman da, u najkraćem roku, učestvuje u usvajanju Zakona o izboru odbornika i poslanika, sa moguće usaglašenom dopunom.

DF ostaje čvrsto pri svim ostalim dogovorenim rešenjima u Zakonu, a posebno kada je riječ o kompormisnom roku primjene elektronske identifikacije birača, do 1. novembra ove godine. DF cijeni da je namjera DPS da se to rješenje primjenjuje od 1. marta 2015 godine, bila da prevari DF i ukupnu opoziciju i organizuje još jedne izbore po starim pravilima koja omogućavaju izborne manipulacije putem „fantom“ birača.

DF upozorava da svako odlaganje usvajanja novih pravila ugrožava regularnost izbornog procesa i da DPS preuzima odgovornost za nastavak i moguću eskalaciju političke krize.

Imajući u vidu nesagledive posledice po demokratski razvoj i EU integracije Crne Gore, DF cijeni da se nova sjednica Skupštine na kojoj bi se po hitnom postupku usvojio ovaj zakon, mogla održati već početkom naredne nedjelje, a najkasnije početkom marta mjeseca. Naravno, uslov za takav scenario jeste promjena odluke DPS da dalje sabotira usvajanje izbornog zakona.

DF upozorava Filipa Vujanovića, potpredsjednika DPS, da bi svako jednostarno raspisivanje lokalnih izbora, prije rješavanja novonastale političke krize, obesmislilo dijalog i dodatno radikalizovalo politčku situaciju. DF, takodje smatra da se Zakonom o izboru odbornika i poslanika može i treba riješiti i pitanje datuma održavanja lokalnih izbora, kao dio konsenzusa o izlasku iz duboke i opasne političke krize.

Imajući u vidu i međunarodne konsekvence ovakvog glasanja DPS – a, DF poziva EU i OEBS da se hitno uključe u rješavanje dubokih političkih problema, nastalih neizglasavanjem ključnog izbornog zakona, navedeno je u saopštenju.

DF će narednih dana otvoriti opsežne konsultacije sa gradjanima i biračima širom Crne Gore, putem javnih tribina,skupova i razgovora u prostrijama DF, kao i u parlamentu, o uzrocima, posljedicama i putevima izlaska Crne Gore iz duboke političke krize. To će u uslovima bojkota rada Skupštine, biti dominatna aktivnost svih poslanika DF, kao jedan od suštinskih mehanizama ostvarivanja naše parlamentarne uloge, zaključilo je Predsjedništvo DF.

 

 

Portal Analitika