Region

Čačak: Skupština odbija da se izvini LGBT zajednici za vrijeđanje

okcacaksl
P
redsjednik čačanske skupštine Veljko Negovanović oglušio se o preporuku povjerenice za zaštitu ravnopravnosti da se lokalni parlament izvini pripadnicima seksualnih manjina zbog toga što im je u usvojenoj skupštinskoj deklaraciji o ukidanju rijaliti programa u Srbiji nanijta uvreda.

Čačak: Skupština odbija da se izvini LGBT zajednici za vrijeđanje
Portal AnalitikaIzvor

U dopisu povjerenica Sandra Petrušić navodi se da je nedopustiva formulacija da se u rijaliti programima ’’promovišu homoseksualizam i pedofilija’’.

"Tekst koji je usvojila čačanska skupština sadrži navode koji imaju obilježje diskriminacije manjina, u ovom slučaju stavljanja osoba homoseksualne orijentacije u isti kontekst sa negativnim i zabranjenim pojavama. To je neprihvatljivo etiketiranje i vrijeđanje dostojanstva tih osoba", navodi se u Preporuci povjerenice za zaštitu ravnopravnosti.

Skupštini grada Čačka naloženo je da se zvaničnim putem izvini građanima koje su predstavnici ovog doma uvrijedili. Međutim, Veljko Negovanović nije želio da preporuku povjerenice uvrsti u dnevni red današnjeg zasijdanja skupštine, najavivši da nije izvjesno da će to uopšte učiniti, jer, kako kaže, ’’sankcije za ovaj prekršaj nisu velike’’, prenose beogradski mediji.

- Sankcije su veoma blage i svode se na to da će povjerenica objaviti u medijima da je skupština uradila nešto što je suprotno Zakonu o rodnoj ravnopravnosti. Nekih drugih sankcija nema – kaže Negovanović.

Pokretač skupštinske Preporuke o ukidanju rijaliti programa, Aleksandar Maksimović iz SNS, kaže da nema razloga da se bilo ko izvinjava zbog usvajanja ovog dokumenta. On naglašava da nema ništa protiv osoba drugačije seksualne orijentacije, ali, kako ističe, ima protiv propagande homoseksualizma.

 

 

Portal Analitika